Tároló- és információkezelés új korszaka: EMC FAST

Kovács Attila, 2010. január 5. 16:04

Az EMC ma ismertette teljesen automatizált többszintű tárolási (FAST) elképzelését és bejelentette az e technológiára épülő első termékeit is. A már kapható új technológiával automatizálható az adatok mozgatása a tárolórendszeren belül, többórányi vagy akár többnapnyi ismétlődő, manuális tárolóadminisztrációs feladatot kiváltva. Ennek eredményeképpen magasabb szolgáltatásszintek biztosíthatók, miközben az EMC szerint legalább 20 százalékkal csökkenthető a tárolóeszközök beszerzési és 40 százalékkal az üzemeltetési költsége.

Az EMC FAST technológiája lesz a cég összes tárolási hatékonyságnövelési és automatizálási szolgáltatásának alapja, ami lehetőséget teremt az információk hatékonyabb kezelésére, kisebb helyen, energiatakarékosabban, kevesebb hűtéssel, ráadásul alacsonyabb tárolási tőkeráfordítással és üzemeltetési költséggel. Gondoskodik róla, hogy a megfelelő információ a megfelelő helyen legyen a megfelelő időpontban, ugyanakkor úgy van optimalizálva, hogy a legnagyobb teljesítményt és a legalacsonyabb költségeket kínálja. Egyesíti az alkalmazások teljesítményét az aktív adatok esetében akár 800 százalékkal növelő nagyvállalati flash-meghajtók előnyeit a nagykapacitású SATA-merevlemez-meghajtók költségtakarékosságával – ezekkel az inaktív adatok esetében megabájtonként akár 80 százalékos költségcsökkentés is elérhető.

Az információk folyamatos bővülése és a terjedőben lévő virtuális adatközpontok és egyéni feldolgozásifelhő-rendszerek támasztotta követelmények miatt az IT-szervezeteknek új eszközökre van szükségük azokhoz az automatizálási és egyszerűsítési szolgáltatásokhoz, amelyekkel az informatikát szolgáltatásként kínálhatják. Az EMC FAST technológiája fordulópontot jelent a tárolóiparban és átformálja azt, ahogyan az IT-szervezetek az információs infrastruktúrákat felépítik és használják. Az EMC FAST-jövőképe olyan szolgáltatásokat egyesít, mint a logikai egységszámoknál finomabb felosztású szintekre bontás (sub-LUN tiering), az igény szerinti kapacitáskiosztás, a blokk- és fájlszintű adatduplikáció-mentesítés, az adattömörítés, a lemezlelassítás, a beépített archiválás, valamint az egyéni és nyilvános feldolgozásifelhő-egyesítés – és ezzel kiemelkedő színvonalú automatizálást, felügyeletet és költségmegtakarítási lehetőségeket kínál.

Az EMC FAST technológia első fázisa máris elérhető az új és meglévő EMC symmetrix V-Max és EMC CLARiiOn CX4 hálózati tárolórendszerekben és az EMC Celerra NS egyesített tárolórendszerekben. A FAST legfontosabb jellemzői:

  • Többszintű tárolási irányelvek kényelmes létrehozása és alkalmazása az adatok felügyeletének, elhelyezésének és mozgatásának észrevehetetlen automatizálásához a tárolórendszeren belül, az üzleti igények alapján.
  • Kifinomult, beépített szoftver az adatok értékében és elérési mintáiban bekövetkezett változások figyelésére, elemzésére és az ezekre adott reakciókra a tárolási erőforrások önoptimalizálását támogatva, hogy az alkalmazások kihasználhassák a nagyvállalati flash-meghajtók kiemelkedően magas teljesítményét és maximalizálhassák a SATA-meghajtók költségeit, hatékonyabbá tegyék a helykihasználást.
  • Rugalmas és teherbíró irányelvek, amelyekkel a felhasználók automatikusan vagy adminisztrátori jóváhagyással adhatnak meg a szolgáltatásszint-követelményeket támogató többszintű tárolási szabályokat.
  • Innovatív rendszerszolgáltatások, amelyek lehetőséget adnak az integrációra a belső feldolgozásifelhő-rendszerekkel és a külső felhőfelhőszolgáltatókkal a fájl alapú és a strukturálatlan adatok elhelyezésének és mozgatásának zökkenőmentes egyesítésére.
  • Fejlett felügyeleti szolgáltatások az alkalmazások teljeskörű felderítésére és a jelentések elkészítésére a tárolás szintekre bontásához, a tárolási erőforrások topológiájának és attribútumainak kényelmes áttekintéséhez, a kapacitáskiosztás és az üres helyek figyelemmel kíséréséhez, a valós idejű és történeti teljesítményeredmények megnézéséhez a használat szerint fizetendő és a visszaterheléses üzemeltetési modellek érdekében. Az EMC FAST technológia további részének tömeges megjelenése 2010 elején várható.


Az EMC szerint jelenleg a vállalat a világon az egyetlen, amelyik ezt a technológiát a csúcskategóriás, a középkategóriás és az egyesített platformokon is nyújtani tudja.

Kulcsszavak: EMC adattárolás

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05