Letették a zalaegerszegi infokommunikációs centrum alapkövét

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 14. 08:45

Nagyobbrészt az Új Magyarország Fejlesztési Tervből nyújtott támogatással, összesen 622 millió forintos költségvetéssel épül meg a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) zalaegerszegi intézetében az az infokommunikációs centrum, amelynek alapkövét szerdán tették le a zalai megyeszékhelyen.

Sándorné Kriszt Éva, a BGF rektora az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a pénzügyi és számviteli kar zalaegerszegi intézetében egy meglévő épület átalakításával és bővítésével jön létre a korszerű oktatási központ, amely nemcsak a BGF hallgatóit szolgálja ki. A szeptemberre elkészülő centrum ad helyet a térségben működő felsőoktatási intézmények közös regionális tudásközpontjának is.

 Az Információtechnológiai és Gazdasági Információs Tudásközpont - röviden infocentrum - 1513 négyzetméteres épülete a felsőoktatási intézmények hallgatóin kívül a zalaegerszegi középiskolások, valamint a térségben működő vállalkozások előtt is nyitva áll majd.

 Ujhelyi István (MSZP), a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára felidézte, hogy a kormány néhány évvel ezelőtti stratégiai döntése szerint jelentős fejlesztési forrásokat biztosít az oktatás számára, elsősorban a gazdasági, természettudományos és műszaki képzés erősítéséért. Összesen 13 vidéki felsőoktatási intézmény újul meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nyújtott támogatással, ami együttesen 55,4 milliárd forint uniós és hazai forrás felhasználását teszi lehetővé.

 Mindezen túlmenően 365 helyen óvodák, általános iskolák is megújulnak, Zalában éppen a múlt héten Gyenesdiáson avatták fel a felújított általános iskolát, néhány héttel korábban pedig a bölcsődével is kiegészített zalakarosi általános iskolát és óvodát. A Zala megyei pályázatokkal kapcsolatban jegyezte meg, hogy a megyében mostanáig összesen 1265 sikeres pályázati értesítést küldött ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, amely mintegy 110 milliárd forint támogatást ítélt meg a zalai pályázóknak.

 Gyutai Csaba (Fidesz), Zalaegerszeg alpolgármestere a tájékoztatón kifejtette: a Zala megyei önkormányzattal együtt 10-10 millió forintot biztosítottak az infocentrum létrehozására, az 597 millió forintos pályázati forrás önerős kiegészítéseként. Úgy értékelte, hogy a zalai megyeszékhelyen a pénzügyi-gazdasági szektor leginkább az 1970-ben indult főiskola jelenlétének köszönhetően rendkívül erős, és reményei szerint a középfokú oktatás is profitálhat a létesítmény létrehozásából.

 Manninger Jenő (Fidesz), a zalai megyegyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy ha át is kell gondolni az ország felsőoktatási szerkezetét, a gazdasági és műszaki képzésre szükség van, hiszen az ezen a területen végzettek jól el tudnak helyezkedni, körükben alacsony a munkanélküliség is.

 Baksa Attila, a kivitelezést közbeszerzésen elnyert ZÁÉV Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, hogy a barnamezős beruházás révén készülő kétszintes, magastetős épület szeptember közepén lesz üzemkész állapotban. Sajátossága a beruházásnak, hogy megújuló energiaforrás, a talajba fektetett hőszivattyú biztosítja majd az épület fűtését és hűtését, földgázra nem lesz szükség az üzemeltetéséhez.

 Tóth József, a zalaegerszegi főiskola igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a 622 millió forintos beruházásból 363 milliót tesz ki az épület műszaki kivitelezése, a fennmaradó összeget pedig a berendezéshez szükséges gépek és műszerek beszerzésére fordítják.
 

Kulcsszavak: oktatás

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50