Videófeltöltés csakis engedéllyel

Genda Csongor Zoltán, 2010. január 18. 12:20

Olaszországban egy olyan sürgősségi kormányrendeletet készít elő a parlament, amely megtiltaná a felhasználóknak a szabad videófeltöltést.

Heves vitákat váltott ki az a törvénytervezet, amely korlátozná az internetezők véleménynyilvánítási jogait, s még ebben a hónapban érvénybe léphet, ha megszavazzák azt. Az új rendelkezés a televízió társaságokhoz hasonló hírközlő médiumnak minősítené a hétköznapi szörfölőket, akiknek ugyanolyan felsőszintű licencekre volna szükségük a mozgóképanyagok interneten való megjelenítéséhez, mint amilyen a tévécsatornáknak kell a sugárzáshoz. Ez azt jelentené, hogy ha valaki az országból közzé szeretné tenni a weben otthoni videóit, az először engedélyt kellene, hogy kérjen a kommunikációs minisztériumtól. Az ellenzék élesen bírálja a jogalkotók irracionális elképzeléseit, és a kínai cenzúrához hasonlították az alapelvet, mivel annak bevezetése ellentétes a demokrata országok a szólásszabadság szabad kinyílvánításával kapcsolatos irányelveivel.
Ha megszavazzák a rendeletet, akkor még ebben a hónapban törvényerőre emelhetik azt. A leírás szerint a bloggereket is érintené a szabályzat, ugyanis azok bejegyzéseit, pedig az újságcikkekkel tenné egyenlővé a kormány.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50