A Green Touch kezdeményezéssel zöld útra lépett a kommunikáció

Kovács Attila, 2010. január 18. 18:06

A világ egy hatalmas lépéssel ért közelebb a zöld és fenntarthatóbb kommunikáció eléréséhez a Bells Lab globális konzorcium által bejelentett Green Touch technológiával. A Bells Lab célkitűzése olyan technológiákat létrehozni, melyek segítségével elérhető a kommunikációs hálózatok jelenleginél ezerszer energiahatékonyabb működése. Ez az ezerszeres csökkentés nagyjából megegyezik azzal az energiamennyiséggel, amellyel a világ kommunikációs hálózatai – beleértve az internetet is – három éven keresztül üzemeltethetők, míg napjainkban ugyanennyi energia csupán egy napi működést tesz lehetővé.

A Green Touch technológia egyesíti az ipar vezetőit, az egyetemi és kormányzati laborokat, hogy kialakítsák és megvalósítsák az energiahatékonyság forradalmian új megközelítését, amely a fenntartható hálózatok középpontjába kerül az elkövetkezendő évtizedekben. A bejelentéssel a konzorcium egy nyílt felhívást is közzétett az Információs és Kommunikációs Technológiai (ICT) közösség tagjai felé, hogy a nagyszabású cél elérése érdekében egyesítsék erőiket.

„A szélessávú hálózatok fellendülésével, az ICT szektor energiafogyasztása rohamosan növekszik, és azonnali lépéseket kell tenni a trendek kezelésére, valamint hatásaik enyhítésére” – mondta Vernon Turner az iparág vezető elemzőintézetének, az IDC-nek az ügyvezető igazgatója és a nagyvállalati infrastruktúrákkal, otthoni és távközlési technológiákkal kapcsolatos kutatásokért felelős alelnöke.

Az ezerszeres hatékonyság elérésének célja a Bell Labs azon kutatásán alapul, amely során megállapították, hogy a mai információs és kommunikációs technológiai (ICT) hálózatok a jelenleginél tízezerszer hatékonyabb működési potenciállal rendelkeznek. Ez a következtetés a Bells Lab által készített ICT hálózatok, valamint technológiák (optikai, vezeték nélküli, elektronikai, feldolgozási, útvonaltervezői és architektúrai) alapvető tulajdonságairól szóló kutatás, illetve a felsoroltak fizikai korlátainak a Shannon-törvényhez hasonló képletek alkalmazásával végzett tanulmányozásán alapul. A Green Touch kezdeményezés céljainak megvalósítására öt éven belül létrehoz egy referencia hálózati architektúrát, és bemutatja a fejlesztés megvalósításhoz szükséges legfontosabb elemeket. Ez az elképzelés új technológiák és ipari területek létrehozásának lehetőségét is magában foglalja.

A Green Touch konzorcium alapító tagjai: AT&T, China Mobile, Portugal Telecom, Swisscom, Telefonica (szolgáltatók); The Massachusetts Institute of Technology’s (MIT) Research, University of Melbourne’s Institute for a Broadband-Enabled Society (IBES) (egyetemi kutató laborok); The CEA-LETI Applied Research Institute for Microelectronics (Grenoble, France), imec (Headquarters: Leuven, Belgium), The French National Institute for Research in Computer Science and Control (INRIA) (kutató intézetek); Bell Labs, Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), Freescale Semiconductor (ipavállalatok).

további információk: www.greentouch.org

 

Kulcsszavak: környezetvédelem

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50