2010-ben radikálisan tovább romlik a spam helyzet

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 25. 20:06

Aki azt hiszi, hogy a tavalyi év volt a csúcs, az jó eséllyel hatalmasat téved, 2010 végére napi 350 milliárd kéretlen levél megjelenését jósolják, és erre olyan oldalak forgalma mehet rá, mint a Facebook.

„2010 a spam éve”, mintha már ismerős lenne ez a kijelentés, csak éppen 2009-el és 2008-al kapcsolatban. Sajnos valószínűleg nem ezért mert tévedés történt, hanem mert mindhárom kijelentés igaz. A kéretlen levelek száma évről évre egyre megdöbbentőbb mértéket ér el, és újabb magasságokba szökik. 2008-ban 200 milliárdos, 2009-ben 270 milliárdos napi csúcsszintet közelített meg a spamek mennyisége, és megoldás egyelőre még távolról sem látszik. Az elektronikus levélszemét mindent elborít, szerverek ezrei csupán azért léteznek, hogy ezeket akaratlanul továbbítsák. Mindez azt is jelenti, hogy a spam helyzet mára létvédelmi üggyé is vált, hiszen hatalmas mennyiségű energiát pazarolunk el a többnyire megtévesztő üzenetek továbbítására. A kéretlen levelek kiszűrésére a mai napig nem hogy megfelelő technológia nem létezik, de még csak nem is kecsegtetnek ilyesmivel a fejlesztések. A túl szigorúra vett szűrésen könnyen fontos levelek is fennakadhatnak, míg közben a spam küldők egyre sebesebben fejlődő és gyorsabban változó technikákat vetnek be. Egy-egy óriáshálózat lefülelése a tapasztalatok szerint az utóbbi években már csak napokra képes visszaszorítani a levélszeméthegyeket.

A kár közben nagyon is forintosítható, vagy ha tetszik dollárosítható, hiszen az alkalmazottak napjuk munkaidejük egyre nagyobb részét töltik a levelek kényszerű, manuális szűrésével, és ez az idő mindent egybevéve már most napi egy óra fölé szökhet. Aki mindezt elvont globális költségvetési, gazdasági problémának tartja, az is a bőrén érezheti a spam terjedését. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a közösségi oldalak forgalma is visszaeshet a levélszemét és az átverésekre épülő kampányok miatt. A Facebookon például tavaly minden napra legalább egy ilyen rosszindulatú támadás jutott, 2009 során összesen 419. Mindezek után jólesne valamilyen pozitív hírrel lezárni a cikket, de sajnos nem megy, 2010-bne a spam szintje a 2009-es csúcs közeléből indul, pedig jellemzően az év elején a legkisebb az elektronikus levélszemét mennyisége, és novemberben a legmagasabb. Idén ez a csúcsszint szintén az utolsó előtti hónapra várható, de immáron napi közel 350 milliárd kéretlen levél szétküldését jelenti majd.



 

Kulcsszavak: spam security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09