Intel miniITX gép maradék alkatrészekből

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 29. 20:31

Eddig az Intel miniITX-es alaplapjaival együtt jártak a beágyazott Atom processzorok is, az új BLKDG41MJ alaplapból azonban erőművet, vagy régi megmaradt alkatrészeinkből összeépített második gépet is építhetünk.

Az Intel új alaplapjából olyan mini gépet építhetünk, amilyet csak akarunk. A G41-es chipset mellé tetszőleges 775-ös processzort tehetünk, az energiatakarékos Celerontól a nagyteljesítményű Quad-ig, bármit, kötöttségek nélkül. A CPU support lista elég terjedelmes és figyelemre méltó. A 65 W TDP-s processzorlista alján a jó öreg Celeron processzorok állnak, amelyek közé befértek az új Celeron Dual-Core-ok is. A lista tetején gyors 1333 MHz-es Quad-ok vannak, de megtaláljuk közöttük a Xeon modelleket is. Ez nagyon jó hír, hiszen lehet, hogy a kis géphez még processzort sem kell vennünk.
 
Leggyakrabban az ilyen jellegű PC-t második gépnek építjük: letöltéshez, netezéshez, média lejátszónak, stb. Így gyakran előfordul, hogy az asztali gép fejlesztése során megmarad néhány régebbi alkatrészünk, mondjuk egy processzor. Majdnem mindegy milyen (65 W TDP), hiszen ebbe az Intel lapba majdnem biztos, hogy jó lesz. Kutassunk csak a fiókban egy kicsit és keressünk két 800 MHz-es 1 GB-os DDR2 RAM-ot is, de még a 667 MHz-es is megfelelő. Ha van egy használaton kívüli SATA merevlemezünk is (IDE nem jó), akkor már szinte minden fontos megvan az új géphez. A videókártyára szükségünk sincs, hiszen a G41 mellett van alaplapi megjelenítő D-SUB és DVI-D csatlakozóval.
 
A kis lapka Microsoft Windows Vista kompatibilis, HD minőségű multimédiát kínál az integrált Intel HD Video és az 5.1-es HD Audio révén. A nyolc gigabájtig bővíthető memória több, mint elegendő egy ilyen géphez. Tehát, aki rendszeresen bővítgeti az asztali gépét, gyorsan összeszedheti a szükséges alkatrészeket egy HTPC-hez vagy egy letöltő géphez, amiből akár ftp szervert is csinálhat. A desktop processzorral pedig majd a gép sebességére sem lesz panasz.

 

Kulcsszavak: Intel PC alaplap

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50