A Google fellebbezett a napi 10 ezer eurós pénzbüntetés ellen

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 9. 09:45

A Google hétfőn bejelentette, hogy fellebbezést nyújtott be a párizsi legfelsőbb bíróságon azon ítélet ellen, amely pénzbírságra kötelezte, amiért engedély nélkül digitalizált francia irodalmi műveket.

Alexandra Neri, az informatikai óriásvállalat ügyvédje elmondta: január 21-én benyújtotta a fellebbezést a 2009. december 18-án kihirdetett ítélet ellen. Egy párizsi bíróság megtiltotta a Google-nak, hogy előzetes engedély nélkül folytassa a francia irodalmi művek digitalizálását, s napi 10 ezer euró, azaz 2,7 millió forintnyi kártérítés megfizetésére kötelezte mindaddig, amíg le nem veszi keresőszolgálatának kínálatából az eddig engedély nélkül kínált műveket.

 Az ítélet értelmében a Google továbbá 300 ezer euró kártérítést köteles fizetni a francia La Martiniere csoportnak, amely a francia könyvkiadókat képviselve perelte be a kaliforniai központú vállalatot. A Google akkor azonnal jelezte, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen.

 A La Martiniere az 530 francia kiadót tömörítő országos kiadói szövetség (SNE) támogatásával három évvel ezelőtt indított hamisítás vádjával pert a Google internetes keresőóriás ellen, amiért az a szerzők és a kiadók előzetes engedélye nélkül működteti több millió könyv online publikálási programját.

 A Google ügyvédje jelezte, hogy a fellebbviteli döntés megszületésig "a felek megpróbálnak közeledni egymáshoz", mert a pereskedés ellenére is folytatni kívánják a párbeszédet.

Kulcsszavak: onlineszolg Google jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05