Apple Aperture 3 képszerkesztő szoftver: Faces, Places, Brushes

forrás Prim Online, 2010. február 10. 20:54

Az Apple bemutatta az Aperture 3 szoftvert, hatékony képszerkesztő és képfeldolgozó alkalmazásának legfrissebb verzióját. A program több mint 200 új funkciója közt megtalálható az arcok alapján rendszerező Faces, a helyszínek alapján rendező Places és a fényképek finomítását segítő Brushes szolgáltatás is.

Az iPhoto ’09 programban bemutatkozó, innovatív Faces és Places funkciónak köszönhetően az Aperture 3 az eddiginél is egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a nagyméretű fotókönyvtárak rendszerezését. A program új eszközöket vezet be a fényképek részleteinek finomítására. Ide tartozik például a Brushes funkció, amellyel a felhasználó korrekciós igazításokat vihet fel a fotók meghatározott részeire, valamint az előre meghatározott korrekciós beállításokat kínáló Adjustment Presets szolgáltatás, amelynek segítségével bárki egyetlen kattintással alkalmazhat professzionális fényképeffekteket. A kész munkák lenyűgöző új diavetítések segítségével oszthatók meg a közönséggel, melyekben a felhasználók szöveggel, zenével és HD minőségű videókkal szőhetik egybe a fényképeket.

A nagy fényképkönyvtárak szervezését a Projects funkció mellett az új Faces és Places szolgáltatás is segíti. A Faces funkció az arcok felismerésével és azonosításával teszi lehetővé a fényképek szereplők szerinti keresését és rendezését. Az arcok a teljes fényképtárban és a kiválasztott projektekben egyaránt megtekinthetők. Az Aperture 3 a rendszerezést felgyorsító új nézetben jeleníti meg a fényképeken felismert, ám még azonosításra váró arcokat. A Places funkció a készítés helye alapján teszi lehetővé a fényképek tallózását. Az iPhoto alkalmazáshoz hasonlóan automatikusan felhasználóbarát helymegjelöléssé alakítja a geokód-alapú GPS-adatokat. Az Aperture 3 szoftverben a helyszínek megadása többféleképpen lehetséges: a fényképek térképre húzása mellett használhatók a GPS-technológiát támogató fényképezőgépek és követőeszközök, illetve az iPhone készülékkel készített fotók adatai is.

Az új Brushes funkció az effektek egyszerű felfestésével segíti elő a fényképek professzionális finomítását. Az Aperture 3 szoftver 15 gyors felviteli lehetőséget tartalmaz (Quick Brushes), amelyek kiküszöbölik a bonyolultan kezelhető rétegeket és maszkokat. Ezekkel a leggyakrabban alkalmazott finomítások hajthatók végre, például a fakítás, a színégetés, a polarizálás vagy az életlenítés. A funkció automatikusan felismeri a képeken található határvonalakat, így mindig pontosan a megfelelő helyen alkalmazhatók a kívánt effektek, és az eltávolításuk is ugyanilyen biztonságos. Az Aperture 3 többtucatnyi korrekciós készletet (Adjustment Presets) is tartalmaz, amelyekkel a felhasználó egy kattintással kölcsönözhet meghatározott stílust vagy kinézetet a teljes képnek. A felhasználó személyre szabott beállításkészleteket is létrehozhat, illetve más fotósok hasonló készleteinek importálásával alkalmazhat új technikákat.

Az Aperture 3 segítségével a kész munkák megosztása is egyszerű. A program lenyűgöző diavetítéseiben a fényképeket szöveggel, zenével és HD minőségű videókkal is lehet tarkítani. Az Apple által tervezett hat téma mellett a felhasználók saját átmeneteiket, háttereiket, szegélyeiket és címeiket is alkalmazhatják, sőt saját zenei összeállítást adhatnak a diavetítéshez. A diavetítések közvetlenül importálhatók az iTunes programba, így az iPhone és iPod touch készülékeken is megtekinthetők. A fényképekből igényes nyomat és saját tervezésű keménytáblás könyv is készülhet. Emellett közvetlenül az Aperture 3 programból tehetők közzé a fényképek az olyan internetes fotómegosztó szolgáltatásokban is, mint a Facebook vagy a Flickr.

A program 30 napos próbaverziója letölthető a www.apple.com/aperture/trial webhelyről. Az Aperture 3 Intel Core 2 Duo processzorral szerelt Mac számítógépeken, Mac OS X Snow Leopard rendszeren futtatható 64 bites alkalmazás. Az Aperture 3 részletes rendszerkövetelményei, az online oktatóvideók és a programmal kapcsolatos további információk a www.apple.com/aperture honlapon érhetők el.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09