Az Opera Software miniböngészőt fejlesztett az iPhone-ra

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 12. 08:37

A norvégiai Opera Software bejelentette, hogy egy iPhone-ra szánt miniböngészőt fejlesztett, amelyet várhatóan a spanyolországi mobil-világkonferencián mutatnak be a nagyközönségnek.

Jon von Tetzchner, a szoftvercég társalapítója szerint az Opera miniböngésző kiegészítőkben gazdag gyors netezést kínál az iPhone tulajdonosoknak. A nagy kérdés, hogy az Apple engedélyezni fogja-e a szoftver iPhone alkalmazások közé való felvételét, ugyanis az Apple jelenleg csak azokat a böngészőket fogadja el, amelyek a saját Safari programjához hasonlóan a WebKit nyílt forrású böngészőmotorra épülnek.

 A cupertinói óriásvállalat az iPhone-ra írt Google Voice (a Skype-hoz hasonlóan a mobilhálózatokat kikerülve interneten keresztüli, lényegesen olcsóbb telefonálást lehetővé tévő) alkalmazás ideiglenes kizárásával már korábban is összetűzésbe került az amerikai versenyhivatallal (Federal Trade Commission, FTC).

 Rob Enderle vezető elemző úgy véli, az Apple engedélyezni fogja a böngésző alkalmazását, azonban megteheti azt, hogy a szoftver csak csökkentett teljesítménnyel működhet. A szakember szerint, ha az iPhone processzora és az Opera böngésző támogatja a Flasht igénylő tartalmakat, az Apple megteheti, hogy ezek ne jelenjenek meg jobban, mint a saját Safari böngészőjében.

 Az alapértelmezett böngésző beállítása pedig szintén nehézkes lehet, mert ha egy linkre kattintva nem a Safari, hanem az Opera nyitja meg a címen szereplő oldalt, eljöhet az idő, amikor a Google Chrome is befurakszik a telefonra. Az Apple pedig biztosan megtenne mindent, hogy ez sohase történhessen meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05