Óriási növekedés várható a femtocell egységek forgalmában

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 17. 10:08

Hatalmas növekedés várható az úgynevezett femtocell egységek piacán az elkövetkező években, mivel a hálózati szolgáltatók egyre nagyobb számban ilyen viszonylag kis hatókörű hálózati cella egységek telepítésével kívánják növelni hálózataik átviteli kapacitását és szolgáltatásuk lefedettségét - közölte a Femto Forum szervezet a barcelonai GSMA Mobile World Congress szakmai találkozón.

Simon Saunders, a szervezet elnöke úgy látja, hogy sem a mobil frekvencia spektrum bővítése, sem olyan új és hatékony hálózati technológiai standard bevezetése, mint a Long Term Evolution, önmagában nem lesz elegendő az okostelefonok és netbook számítógépek által generált robbanásszerű adatforgalom-növekedés kezeléséhez.

A femtocell nagyjából ezer négyzetméter lefedettséget biztosítására képes viszonylag kis méretű hálózati cella egység. Simon Saunders szerint ilyen egységek egyre nagyobb számban kerülnek majd telepítésre lakóházakban, irodákban, valamint nagy forgalmú városi gócpontokban a mobil hálózati lefedettség és a forgalom sávszélességének fokozása érdekében.

Az Informa piackutató vállalat előrejelzése szerint 2014-ig mintegy 49 millió ilyen készüléket telepítenek majd világszerte. Jelenleg a számuk néhány százezerre tehető.

Sanjeev Verma, az amerikai Airvana Inc. femtocellgyártó vállalat alapítója szerint a Vodafone Group Plc és az AT&T Inc már meg is kezdte ilyen egységek telepítését.

Az egységek iránt az keltette fel a nagy hálózati szolgáltatók érdeklődését, hogy nagymértékben képesek fokozni a beltéri lefedettséget és a hálózatok adatátviteli kapacitását. Emellett lehetővé teszik egyes otthoni alkalmazások, például háztartási gépek elektronikus berendezések hálózati szinkronizálását is.

Egy femtocell egység ára 100-200 dollár körül mozog, de Sanjeev Verma szerint a hálózati szolgáltatók a mobiltelefonoknál alkalmazott üzletpolitika mintájára valószínűleg ezeket a készülékeket is támogatott áron bocsátják majd a felhasználók rendelkezésére.

Kulcsszavak: trend

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Nem érdemes otthon őrizgetni a régi mobilokat

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 19. 11:50

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50