Google-támadások: A kínai iskolák cáfolták érintettségüket

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 22. 09:08

Kínában cáfolták érintettségüket és visszautasítják az alaptalan vádakat a Google rendszerének megtámadásával hírbe hozott iskolák - közölte a kínai média a hétvégén.

"Megdöbbentett bennünket és felháborítónak tartjuk az alaptalan vádakat, amelyek sérthetik az egyetem jó hírét" - nyilatkozta az egyik érintett intézmény, a sanghaji Csiaotung (Jiaotong) egyetem szóvivője, akinek állítása szerint semmi közük a támadásokhoz.

 "A The New York Times című amerikai napilapban közölt írás csupán IP-címekre alapozta a feltételezést, s a mai hálózati technológia fejlettségének tudatában az ebből születő következtetés nem lehet sem objektív, sem kiegyensúlyozott" - hangoztatta a szóvivő. Hozzátette, hogy az egyetem hajlandó teljes mértékben együttműködni, amennyiben a Google jogorvoslatot keres.

 A kelet-kínai Santungban (Shandong) lévő Lanhsziang szakiskolában végzett vizsgálat egyelőre ugyancsak azt állapította meg, hogy nincsenek a támadások eredetét igazoló nyomok az oktatási intézményben. A The New York Times állításával szemben az iskolának nincs kapcsolata a hadsereggel - jelentette ki a szakiskola párttitkára Li Ce-hsziang (Li Zixiang), az iskola személyzetének nincs katonai előélete, és soha nem alkalmaztak külföldi oktatót, így ukrán professzor sem vezet "különleges számítástechnikai osztályt". "A beszámoló alaptalan, kérjük, mutassák be a bizonyítékokat" - mondta Li, aki arról is tájékoztatott, hogy az 1984-ben alapított iskolában szakácsokat, autószerelőket és fodrászokat is képeznek, a számítógépes szakon pedig nem tanítanak szoftverszerkesztést.

 Az iskolából 2006 óta 38-an csatlakoztak a hadsereghez, valamennyi szakról - tájékoztatott Csou Huj (Zhou Hui) iskolai irodavezető, megjegyezve, hogy bizonyos életkorban természetes, hogy egyes fiatalok a hadsereget választják munkahelyüknek.

 A The New York Times információi szerint a Google keresőóriás nyomozása - amelyben részt vett az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) is - az említett sanghaji egyetemhez és a santungi szakiskola olyan, konkrét osztályához vezetett el, ahol állítólag egy ukrán tanár oktatja a számítástechnikát.

 A kereskedelmi titkok, számítógépes kódok és a kínai emberjogi aktivisták elektronikus levelezésének megszerzését célzó, "feltehetően Kínából indított" támadások a Google szerint tavaly áprilisban kezdődtek, és ezekről idén január 12-én számolt be a nyilvánosság előtt. A legújabb felfedezés továbbra sem győzte meg a szakembereket, vannak, akik szerint elképzelhető, hogy a támadások mögött egy olyan harmadik ország áll, amelyik a "hamis zászló" trükköt alkalmazza.

 A 2006 óta a kínai piacon lévő Google az őt ért hackertámadások után "az alkalmat megragadva" kijelentette, hogy nem hajlandó tovább szűrni a kereső kínai találati eredményeit, és az országból való kivonulással fenyegetett.

Kulcsszavak: Google Kína hacker security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05