Bejelentéseket vár a megújult korrupciós honlap

MTI Sajtóadatbank, 2010. február 24. 09:11

Megújult a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda korrupciós adatbázisa: a honlap az új külsőn túl bejelentések fogadására alkalmas interaktív felülettel, korrupciós térképpel és kárszámlálóval egészült ki.

Léderer Sándor, az iroda képviseletében, a honlapot bemutató keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a bejelentő felülettel arra szeretnének lehetőséget teremteni, hogy az oldal látogatói megoszthassák a nyilvánossággal a korrupcióval kapcsolatos tapasztalataikat. A www.k-monitor.hu adatbázisa naponta frissül. Közölte: azoknál az eseteknél, ahol "megállt a tényfeltárás", de indokolt lenne az ügy folytatása, feljelentést is tesznek majd. Eddig két esetben tettek feljelentést, az egyik a BKV-botrányhoz, a másik a villamosművekhez kapcsolódott - jegyezte meg.

 Léderer Sándor elmondta, hogy a honlapon jelenleg található 11.776 cikk közül tavaly 3649 került fel korrupciós témákban. Ezek közül 2501 cikk foglalkozik magyarországi korrupciós esetekkel. Tavaly Zuschlag Jánosról, Hunvald Györgyről és Kocsis Istvánról írtak legtöbbször a lapok ilyen összefüggésben. A témákat tekintve a cikkek leggyakrabban ingatlanügyekről, szervezetek átláthatatlan vagy gyanús gazdálkodásáról, illetve az önkormányzatoknál zajló visszaélésekről számoltak be. Kitért arra is, hogy a nagyobb hírportálok szinte csak fővárosi esetekkel foglalkoznak, vidéki ügyek ritkán kerülnek címlapra.

 Földes Ádám, a Transparency International Magyarország jogi tanácsadója szerint sem a rendőrség, sem az ügyészség nem túl hatékony a korrupciós ügyek hatékony feltárásában. A BKV-botrányig alig lehetett nagyobb ügyet látni - jegyezte meg. Hozzátette: arra nem jó alapozni, hogy majd az újságíró feljelentést tesz.

 Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi és információszabadság programvezetője azt fejtegette, hogy ma Magyarországon egyelőre kevéssé ismert eszköz a "whistleblowing". Ez olyan információ nyilvánosságra hozatalát jelenti a munkavállaló által, amely a munkáltató szabálytalan magatartására utal. Példaként azt említette, ha a munkavállaló a munkáltató egészségre káros tevékenységét tárja fel. Ez a legtöbb esetben szankciót von maga után, pedig nagyon fontos információs csatornák nyílhatnának meg ezen keresztül - közölte.

 A K-Monitor projekt támogatói a CEE Trust for Civil Society és a Norvég Civil Támogatási Alap. A 2009 májusától 2011 áprilisáig tervezett projekt összköltségvetése csaknem húszmillió forint. Ebből eddig mintegy hétmillió forintot költöttek el.
 

Kulcsszavak: jog onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05