Trojan.FraudLoad - látszólag a saját internet-szolgáltatónktól érkezik

forrás Prim Online, 2010. február 24. 17:25

Hétről hétre más csomagolásban küldenek világgá szerzői egy számítógépes kártevőt, amely újra meg újra begyűrűzik a magyar netre is. Küldeményük most éppen a saját internet-szolgáltatónktól érkezett fontos és hasznos levélnek látszik, ám valójában egy rosszindulatú programot terjeszt - figyelmeztet a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája.

Ismét új színfolttal gazdagította kéretlen leveleink amúgy is tarka avarszőnyegét az a hacker-csapat, amely a szakmai körökben Trojan.FraudLoadnak nevezett számítógépes kártevőt zúdítja a világhálóra. Rosszindulatú programjukat az elmúlt hetekben előbb a DHL, a Facebook, majd a Microsoft nevében küldött levelekhez mellékelték.

"Most kimondottan testre szabott, s ezért még veszélyesebb csalit vetettek be. Üzenetük látszólag a saját internet-szolgáltatónktól érkezik" - tudjuk meg Szappanos Gábortól, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetőjétől. Az angol nyelvű kéretlen levél arról "tájékoztat", hogy e-mail postafiókunk beállításai megváltoztak, s az új paramétereket a csatolt .zip állományban találjuk. A hitelesség látszatát tovább növeli, hogy a hackerek a levél szövegébe a címzett domain-nevét is beillesztik, azaz a VirusBusterhez érkezett üzenet-példányokban virusbuster.hu végződésű postafiók-névre hivatkoznak. "Aki azonban lépre megy, s kinyitja a csatolmányt, már meg is fertőződött" - figyelmeztet a szakember.

A levélbe bújtatott kártevő, a Trojan.FraudLoad az úgynevezett trójai letöltők családjába tartozó rosszindulatú program. A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett programok. S hogy hogyan lehet egy trójai letöltő? Nos, úgy, hogy az internetre kilépve más rosszindulatú programokat tölt le a gyanútlan áldozat gépére.

"Az új támadási hullám láttán megint csak azt tanácsoljuk a számítógépezőknek: tartsák naprakészen antivírus-szoftverjüket, s persze ne halogassák a cégek által kibocsátott biztonsági frissítések telepítését sem" - hangsúlyozza Szappanos Gábor.

Kulcsszavak: VirusBuster security vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50