Google-al szembeni panaszokat vizsgál az EU

Milkovits Gábor, 2010. február 25. 10:02

Az Európai Bizottság (EB) trösztellenes ügyekkel foglalkozó illetékesei vizsgálatot indítottak három meg nem nevezett cég panaszaival kapcsolatban, amelyek szerint a keresőóriás kihasználta velük szemben meglévő piaci erőfölényét.

Az EB hivatalos közleményében annyit fűzött a hírhez, hogy a három panasz kivizsgálása megkezdődött, ugyanakkor egyelőre nem indítottak trösztellenes eljárást a Google ellen. A panaszok a Reuters értesülése szerint arról szólnak, hogy a Google szándékosan úgy alakította kereső-algoritmusát, hogy kizárja, vagy háttérbe szorítsa az egyes riválisaihoz vezető találatokat. A Google korábban arról számolt be, hogy a brit Foundem online ár-összehasonlító szolgáltató, illetve a francia ejustice.fr internetes jogi kereső élt velük szemben ilyen kifogással.

Julia Holtz, a Google vezető versenyügyi tanácsadója a sajtónak nyilatkozva kihangsúlyozta, hogy az EB mindeddig nem fogalmazott meg semmilyen vádat a céggel szemben és ezért bíznak abban, hogy nem is indít majd hivatalos eljárást. A bizottság amúgy nem szokott ilyen ügyekben kukoricázni: felhatalmazásai alapján egy bűnösnek talált cégre akár éves jövedelmének 10 százalékát is kiszabhatja versenyügyi bírságként, ahogyan az a Microsofttal meg is történt és a vállalatnak több százmillió dollár büntetést kellett kifizetnie. A Google a StatCounter internetes piackutató adatai alapján az online keresőpiac 90 százalékát birtokolja, míg a Yahoo és a Bing részesedése együttesen is mindössze 7,4 százalék.
 

Kulcsszavak: Google jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05