Kiterjedt botnet-re csapott le a Microsoft

Milkovits Gábor, 2010. február 26. 07:19

A Microsoft bírósági határozat segítségével egy olyan botnet hálózatot iktatott ki a forgalomból, amely naponta több mint egymilliárd spam emailt küld szerte a világhálón.

A botnet lényege, hogy hackerek először valamilyen trójai vagy hasonló észrevétlen kóddal fertőznek meg minél több PC-t, amelyeket ezután összehangoltan fel lehet használni különböző további cyber-bűncselekményekhez, a felhasználók tudta nélkül. A Microsoft által most kiiktatott Waledac botnet naponta 1,5 milliárd kéretlen elektronikus levelet terjesztett szerte az interneten, ebből nagyjából 651 milliót csak a szoftvercég Hotmail levelezőrendszerén. A fertőzött zombi-gépekből álló hálózat mintegy 90 000 PC-t számlált, amelyek mostantól nem kapnak utasítást a spam terjesztésére. A Redmond-i vállalat precedensértékűnek nevezte, hogy egy virginiai bíróság kötelezte a .com domaint kezelő Verisign távközlési céget, hogy időlegesen iktasson ki 277 olyan internet-címet, amelyeken keresztül a botnet-et irányítják. Az akcióban a Shadowserver nevű speciális cyber-bűnözés elleni szervezet, a Washington-i Egyetem és a Symantec is segítette a Microsoftot.

A sikeres akció ellenére a Microsoft minden felhasználónak azt javasolja, hogy lássa el számítógépét a lehető legkorszerűbb vírusvédelemmel. A Waledac mellett még legalább tucatnyi hasonló méretű botnet üzemel világszerte, amelyekre elvileg szintén le lehetne csapni hasonló módszerrel, így érdemes lenne megtudni, lesz-e folytatás.
 

Kulcsszavak: Microsoft spam security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50