Megint árkartell miatt perelnek több elektronikai óriást

Milkovits Gábor, 2010. február 28. 11:37

Egy elektronikai üzletlánc beperelte Amerikában a Hitachi-t, az LG-t, a Samsung-ot, a Sony-t és a Toshiba-t, azzal vádolva a technológiai óriáscégeket és leányvállalataikat, hogy árkartellt létrehozva mesterségesen magasan tartották a számítógépes optikai meghajtók árát.

A Prisco Electronic az illetékes szövetségi bírósághoz elküldött beadványában úgy fogalmaz, hogy a fent nevezett vállalatok az optikai meghajtók árának csökkenését tapasztalva törvénytelen módon kiegyeztek egymással abban, hogy mesterséges eszközökkel magasan tartják a termékek árát, illetve megpróbálják távol tartani az amerikai piactól az olcsóbb készülékekkel jelentkező versenytársakat. A Prisco szerint a vád már csak azért is lehet megalapozott, mert az érintett cégek közül korábban többet is vétkesnek találtak árkartell működtetésében a DRAM memóriák, illetve az LCD és CRT képernyőpanelek piacán. A Prisco közleménye szerint nem a kártérítésre hajt, hanem azt szeretné megelőzni, hogy a cégek a jövőben hasonló törvénytelen és versenyellenes eszközöket alkalmazzanak.

Az ügyben egyébként tavaly óta az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomoz, a Sony Optiarc leányvállalatának illetékeseit pedig be is idézték kihallgatásra októberben. A Sony akkor azt közölte, hogy teljes mértékben vállalja az együttműködést a nyomozó hatóságokkal az esetleges visszaélések feltárásában.
 

Kulcsszavak: jog Sony Toshiba LG Samsung Hitachi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09