X. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny: szlovákoké az előválogató

forrás Prim Online, 2010. február 28. 16:10

Sikeresen lezajlott február 27-én a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete által rendezett X. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny internetes előválogatója. A 7 feladatot legsikeresebben a Warm Apple Pie – Charles University nevű szlovák csapat teljesítette, míg a legeredményesebb magyar csapat, a ∮BdA = 0, a nyolcadik helyen végzett. Az április 30. és május 2. között megrendezésre kerülő döntőre a tavalyi döntő első 3 csapata mellett a legjobb 27 csapatot hívják meg a szervezők.

A X. Challenge24 jubileumi megmérettetésre háromfős csapatok jelentkezhettek a világ minden tájáról, a regisztráció február 23-án zárult. Az online erőpróbának több száz csapat vágott neki a világ országainak több mint negyedéből és az Antarktiszon kívül az összes kontinens képviseltette magát Európa egyik legrangosabb programozó versenyén.

A csapatok február 28-án, szombaton reggel 10 órakor kezdhették el a feladatok megoldását, amelyre pontosan 5 órájuk volt. A verseny korábbi kiírásaihoz hasonlóan nem volt megkötés a versenyzők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan. A problémák sikeres megoldásához alapos algoritmuselméleti, hálózati és számítógépes grafikai ismeretekre valamint a mesterséges intelligencia területén szerzett jártasságra volt szükség, emellett a forduló az idő szűke miatt alaposan próbára tette a csapatok gyors kódírási és együttműködési képességét. A megoldásokat egy külön az előválogatóra készített rendszer pontozta, amely az idő múlásával egyre kevesebb pontot adott a beadott megoldásokra. Ez alól kivételt képzett az a 2 feladat, melyeknél optimális megoldás nem létezik, így idén először lehetőségünk volt a csapatok egymáshoz viszonyított pontozására.

A feladatokat az eddigi évek döntőin többször is nagyszerűen szereplő magyar diákok írták, így minden eddiginél érdekesebb megmérettetésre számíthattak a versenyzők. Korábbi évek feladatai letölthetőek a http://challenge24thelegend.com/2010/history címről.

A Challenge24 következő és egyben utolsó állomásának, a 24 órás budapesti döntőnek április 30 - május 2. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad otthont. Itt a versenyzőknek egy meglehetősen összetett problémával kell 24 óra alatt megbirkózniuk. A felejthetetlen élményeken és a hasznos tapasztalatokon túl a csapatokat tovább motiválhatja a támogatók által mintegy 10000 euró értékben felajánlott nyeremények.

A hivatalos eredmények megtekinthetők a verseny weblapján, a http://www.challenge24thelegend.com címen, ahol további információkat is olvashatnak a rendezvényről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09