Az Intel még márciusban bevezeti a nyolcmagos Nehalem-EX processzort

Széll Zoltán, 2010. március 7. 16:01

Az Intel még ebben a hónapban bevezeti leggyorsabb és leginkább várt processzorát, a nyolcmagos Nehalem-EX CPU-t, jelentette be csütörtökön délután a vállalat egyik vezetője.

Shannon Poulin, Xeon platform igazgató (Intel) elmondta, hogy az új nyolcmagos processzort a négy és több csatlakozóaljzatot tartalmazó szerverekhez fejlesztették. Minden fizikai magon két szál futtatható egyidejűleg, ami 64 virtuális adatfeldolgozó magot biztosít a felhasználónak egyetlen négy csatlakozóaljzatos szerverben.

Paul Ottelini, az Intel elnök-vezérigazgatója (CEO) ezen a bemutatón elmondta, hogy a Nehalem-EX jelenleg az Intel leggyorsabb processzora. A lapkagyártó ezt a processzort már az elmúlt évben bemutatta és akkor bejelentette, hogy az új CPU-t 2010 első felében bocsátja ki, de ennek pontos időpontját akkor nem hozta nyilvánosságra és most sem.

Poulin a lapkák órajelsebességét itt még nem jelentette be. Az új processzorról elmondta, hogy 24 MB L3 gyorsítótárat és 2,3 milliárd tranzisztort tartalmaz. Az Intel a Nehalem-EX (Xeon 7500) processzorral a legnagyobb rendszereket célozza, amelyeken főleg adatintenzív alkalmazásokat futtatnak (pl.: adatbázisok). A hét első felében az IBM már bemutatta a System x EX5 szervereket, amelyekben a Nehalem-EX lapkákat használja.

Az Intel Nehalem-EX lapka 45 nm-es technológiával készül és a Nehalem mikroarchitektúrán alapul, amely integrálja a memóriavezérlőt és a szűk keresztmetszetek csökkentésével fokozza a rendszer sebességét. Ezek a megoldások hiányoznak a korábbi Intel szerverlapkákról.

Az Intel olyan technológiákat is beépített a nyolcmagos processzorba, amilyenek korábban a Xeon osztályú processzorokban nem lehetett megtalálni, csak az Itanium-osztályúakban. Ilyenek például a „nagy megbízhatósági jellemzők” és az MCA-hoz hasonló „recovery error correction” (hibajavítás és feléledés), amely a szervert a korábbiakhoz képest sokkal hibatűrőbbé teszi és ezzel támogatja a hosszabb üzemidőt. A processzor érzékeli (detektálja) a rendszerhibákat a CPU-ban vagy a rendszermemóriában és javítja azokat az operációs rendszer támogatásával. Az Intel ezeket a biztonságot javító megoldásokat a „high-end” Itanium processzorokból vett át és ültetett a Nehalem-EX lapkákra. Az Itanium teljesen más architektúrán alapul és hibatűrő rendszerekben használják.

Az új processzor szeparált pufferelt memórialapkákat használ, amelyek átmenetileg tárolják az adatokat a főmemóriában a feladatok gyorsabb végrehajtásához. „A Nehalem-EX lapka négy memóriacsatornát tartalmaz” – mondta Poulin. A sok csatorna nagyobb sávszélességet biztosít. A bemutatón jelen lévő ismert szakember Nathan Brookwood (Isight 64) elmondta, hogy az Intel a Nehalem-EX lapkán nagy L3 memóriával, míg az AMD a fizakai magok számának (per lapka) növelésével kívánja fokozni a processzorok teljesítményét. Az AMD március végén dobja piacra 12-magos processzorát, amelyet „Magny Cours” kódnéven fejlesztett.

Brookwood szerint a benchmarkok eredménye sokban függ a processzorokon futtatott feladatoktól, de a teljesítmény csak egy része a történetnek – mondta Brookwood. A Nehalem-EX újabb képességeivel (hibatűrés), új piacokat kereshet magának és képes lesz „megvetni a lábát” a „high-end” szerverekben is, amelyekben jelenleg az Itanium és a RISC alapú lapkák - IBM Power7 és Sun SPARC - uralkodnak.

Poulin még elmondta, hogy az Intel a következő generációs Westmere mikroarchitektúrán alapuló Xeon szerverprocesszorokat szintén ebben a hónapban bocsátja ki. Ezek a processzorok a két csatlakozóaljzatot tartalmazó szervereket és munkaállomásokat célozzák. A hatmagos Westmere-EP (Xeon 5600) lapka 32 nm-es technológiával készül és 1,17 milliárd tranzisztort, valamint 12 MB L3 gyorsítótárat tartalmaz. A hatmagos lapka nagyobb teljesítményt szállít azonos hőtermelés mellett, vagy azonos teljesítményt sokkal kisebb hőtermeléssel. A Westmere-EP lapkák a Xeon család 5600-as sorozatát képezik. A szerverlapkákat utoljára az elmúlt év márciusában frissítette az Intel. A tavalyi Nehalem alapú lapkák még 45 nm-es technológiával készülnek. 

A négy és több csatlakozóaljzatos szerverekhez fejlesztett következő generációs Westmere alapú Westmere-EX Xeon processzorokat az Intel a következő évben bocsátja ki.

Kulcsszavak: processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50