A RealNetworks abbahagyja a RealDVD forgalmazását

Milkovits Gábor, 2010. március 8. 08:47

A hollywoodi filmstúdiók és az eddigi bírósági döntések nyomására a RealNetworks bejelentette, hogy nem forgalmazza tovább DVD-másolásra alkalmas RealDVD szoftverét.

A Disney Studio, a Sony Pictures és mások még 2008-ban perelték be a RealNetworks-t, arra hivatkozva, hogy termékük DVD-másolásra ösztönzi a felhasználókat és ezáltal anyagi kárt okoz nekik. A RealNetworks hiába hivatkozott arra, hogy az alkalmazás egy DVD-ről csupán egy másolatot engedélyez felhasználónként, ami még Amerikában is törvényes, az elsőfokú bírósági határozat ideiglenesen megtiltotta számukra a forgalmazást. Mindez alig néhány nappal a piaci premier után történt, így a termékből nem sok kópia fogyott. Másodfokon aztán ismét elutasították a RealNetworks álláspontját, és komoly pert helyeztek kilátásba, ami most nyilván visszarettentette a céget a további ellenállástól.

A megegyezés értelmében a forgalmazás leállítása mellett a RealNetworks 4,5 millió dollárt fizet kártérítésként a filmstúdióknak, míg az a 2700 felhasználó, aki megvásárolta az immár illegális szoftvert, visszakapja a fejenként 30 dolláros vételárat. Az egész ügy nyilvánvalóan jelképes jelentőségű, leginkább csupán a filmstúdiók elrettentésnek szánt erőfitogtatása, hiszen a RealDVD-n kívül még számtalan olyan, akár ingyenes szoftver is létezik, amelyekkel másolásvédett DVD-ket is lehet másolni, ráadásul korlátlan mennyiségben.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09