Windows 7 böngészőválasztási vita a kicsik és nagyok között

Genda Csongor Zoltán, 2010. március 8. 15:56

A szabad böngészőválasztás lehetőségét az új Microsoft operációs rendszeren mindenki üdvözölte, az elrendezést azonban már vitatják a kisebb fejlesztők.

Korábban már az első öt szoftver rangsorolását is bírálták a legnagyobbak, most viszont a minimális piaci részesedéssel rendelkező szoftverek fejlesztői emelték fel a hangjukat, és jogorvoslatot követelnek hátrányos helyzetük miatt. A browsereket felsorakoztató kis ablakban a legnépszerűbb termékek kaptak helyet az első öt helyen, és csupán akkor bukkannak fel a konkurens alkalmazások, ha továbbgörgetünk. A kis cégek által az Európai Bizottság versenyfelügyeleti hivatalához benyújtott dokumentum szerint azonban ez a menüelrendezés azt az érzést kelti a felhasználókban, mintha csupán az első öt helyen megjelenő böngészőkből választhatnák ki a számukra megfelelőt, és sokan nem találják meg a módját a konkurens termékek előhívásának. A panaszosok nem véletlenszerű elrendezést, vagy átcsoportosítást követelnek, hanem azt szeretnék, ha a Microsoft elhelyezne a jobb oldalon egy jól látható görgetősávot egy apró szövegrésszel, amelyben felhívják az internetezők figyelmét a lista végén szereplő szoftverekre is.
Az EU egyik illetékes szóvivője szerint azonban a petíciót benyújtóknak nem sok esélyük van a változtatás kieszközlésére, ugyanis tavaly ősszel már lezajlottak a tesztek, és akkor nem érkezett be hasonló kritika a hivatalhoz. A szóvivő úgy véli, hogy túl későn ébredtek fel a kis fejlesztő cégek.

 

Kulcsszavak: Microsoft böngésző jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50