Microsuli.hu: korszerű és szórakoztató IT-oktatás diákoknak, tanároknak

forrás Prim Online, 2010. március 10. 19:09

Igencsak megváltozik az informatika tanulásáról-tanításáról vallott felfogása annak, aki a számítógépes programok használatát új módon, hiánypótló, játékos formában bemutató Microsuli oldalt felkeresi. Ráadásul egy népes, 45 ezer főt számláló közösség tagja lehet.

A diákok számára érthető nyelven létrehozott oktatóanyagok hathatós segítséget nyújtanak a pedagógusok számára, hogy nebulóik a Nemzeti Alaptanterv informatika műveltségi terület alapkövetelményeit sikerrel elsajátíthassák. A Microsoft Magyarország és az Egyszervolt.hu összefogásának sikerét jelzi, hogy a látogatók immár több mint 200ezer oldalt töltöttek le.

Microsuli.hu: új pont a tananyagok horizontján

Formabontó, korszerű és egyszersmind szórakoztató formában, élménypedagógiai megközelítésben, ám szakszerű tartalommal készültek el a Microsuli.hu oktatóanyagai.  Egy-egy „végtermék” elkészítési módját - alkalmazkodva az Egyszervolt elsődleges, gyerek közönségéhez – lépésről-lépésre leírt receptek, illetve képernyő-videofilmek, úgynevezett „tutorialok” mutatják be. Ezek az egyszerű és részletes bemutatók mindenki, köztük a teljesen laikusok számára is érthetővé és elérhetővé teszik a digitális írástudás egy magasabb fokozatát.
A Nemzeti Alaptanterv egyik fontos műveltségi területe a számítógép kezelése, a programok használata már alsó tagozatban, elsősorban 4. osztályban alapkövetelmény. A Microsuli oktatóanyagai új szemlélettel vezetik be a digitális világ rejtelmeibe a felhasználót.
Bepillantva a kulisszák mögé, elárulhatjuk, vidám tanóráknak nézhet elébe az, aki a Visio family Családfa-vágóját, a Moviemaker video Okosítóját, vagy éppen a PowerPoint képregény-szerkesztőjét  kezdi el megtanulni.

Tízezrek a digitális padsorokban


A látogatói szokások elemzéséből egyértelműen kiderül, hogy az eredetileg általános iskolai diákok számára fejlesztett portált nemcsak a tanulók, hanem a tanárok is rendszeresen felkeresik, közülük sokan az informatikai tananyag óravázlataiba is beépítették a honlapon elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat. Az oktatási tematika részét képező feladatokat így jól előkészítetten és látványosan tudják bemutatni – ami a diákok szempontjából azért is előnyös, mert így a tanórai jegyzetelést követően otthonról is elérhetik ugyanazokat a tartalmakat, amelyekkel az órákon foglalkoztak.
A statisztikák egyik meglepő eredménye, hogy a látogatók nemcsak a fotóalbum-, vagy trükkfilm-készítés fázisaira kíváncsiak, hanem a Word, az Excel vagy a PowerPoint alapfunkcióit bemutató ismertetőket is rendszeresen lefuttatják. Népszerűek az MS Publisherrel elkészíthető kiadványok (meghívók, iskolai hírlevelek, apróhirdetések) tudnivalóit bemutató oldalak is, továbbá az MS Autocollage, mellyel a diákok saját fényképeikből automatikusan készíthetnek montázsképet.

Innovatív tanári közösség

A microsuli.hu „Tanári oldala” amellett, hogy kifejezetten a pedagógusokat szólítja meg, mindenképpen épít a számítógépet napi gyakorlatban használó, innovatív tanárokra is. Ezt a felületet azzal a céllal alakították ki a fejlesztők, hogy új fórumot adjanak a tapasztalatcserének, s ezzel a közösen megvalósítható kreatív tartalomfejlesztésnek. A tanárok itt tehetik közzé saját fejlesztésű – vagy máshonnan ismert, és gyakorlatban jól bevált – számítógépes alkalmazásaikat, iskolai prezentációikat, kísérleteket és feladatmegoldásokat bemutató oktatóanyagaikat. A szabadon felhasználható megoldások egy közös tudáskincs, egyfajta digitális iskolai praktikum alapjait vetik meg. A legfrappánsabb, s a tanulók által is könnyen megvalósítható ötleteket, a diákok szákmára is feldolgozza a honlap szerkesztősége.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50