Felszámolta kínai keresőjét a Google

Milkovits Gábor, 2010. március 23. 07:13

A Google bejelentette, hogy felszámolta kínai keresőoldalát és a google.cn címre látogatókat ezentúl automatikusan a helyben cenzúramentes Hong Kong-i google.com.hk portálra irányítják.

A lépésre azt követően került sor, hogy a kínai kormány kezdettől fogva politikai alapon szűri a világ legnépszerűbb keresőjének találatait, tavaly április óta pedig a kormányzat által támogatott hackerek sorozatosan olyan támadásokat hajtottak végre a cég Gmail levelezője ellen, amelyekkel ellenzéki aktivisták postafiókjait igyekeztek megbénítani. Tavaly decemberben aztán olyan összehangolt cyber-támadás érte a Google szervereit, amelyet követően az internetes tartalomszolgáltató kilátásba helyezte a teljes kivonulást a kínai piacról, habár a kormány mindvégig tagadta érintettségét az ügyben. Az ezt követően kezdeményezett tárgyalásokon a Google arra az álláspontra helyezkedett, hogy csak akkor marad a kommunista rezsim által irányított országban, ha mindenfajta cenzúrát megszüntetnek a cég oldalaival szemben. A tárgyalások nem vezettek eredményre, így a mostani intézkedésre tulajdonképpen hetek óta számítani lehetett.

A kereső leállítása nem jelenti a Google teljes kivonulását Kínából; a társaság hivatalos közleményében kifejti, hogy a kutató-fejlesztő munkát továbbra is folytatni kívánják az országban, illetve egy bizonyos méretű kereskedelmi részleget is üzemeltetnek majd, ennek volumene azonban attól függ, hogy milyen mértékben szűrik a google.com.hk találatait Kína többi részén. Az 1997 óta ismét Kínához tartozó Hong Kong belpolitikai téren széleskörű autonómiát élvez, így ott az internetet sem cenzúrázzák, ebből adódóan azonban Hong Kong-i weboldalak is csak államilag szűrve látogathatók a többi kínai számára.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15