Exaflop-szuperszámítógép épül Európában

Genda Csongor Zoltán, 2010. március 24. 17:49

Kevesebb, mint tíz éven belül megépül az az exaflop teljesítményű szuperszámítógép, amelynek a németországi jülichi kutatóközpont ad majd otthont.

Jülichben már üzemel egy IBM rendszer, a JUGENE, amely jelen pillanatban az öreg kontinens legerősebb szuperszámítógépe, az IBM közreműködésével azonban egy olyan monstrum megalkotását tervezi a laboratórium vezetősége, amely a mostaninál ezerszer gyorsabb lesz. A partnerek a tegnapi napon írták alá a gép megépítésére vonatkozó szerződést, mely szerint 2019-re elkészül a másodpercenként egy trillió számítási művelet elvégzésére képes Exascale. Az első prototípust 2015-ben helyezik üzembe, kezdetben tíz tudós fog dolgozni a rendszer összeállításán. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon 9 év múlva a most épülő szuperszámítógép lesz-e a világ legnagyobb teljesítményű rendszere, ugyanis minden bizonnyal más projektek is indulnak majd időközben, és az aktuális gépeket is folyamatosan továbbfejlesztik. A Jülich-ben jelenleg is üzemelő JUGENE 72 ezer processzorával 1 petaflops erőt tud kifejteni.
Elkészülte után az Exascale-t az anyag - valamint klímakutatás területén, sejtbiológiai illetve fizikai elemzéseknél, továbbá csillagászati és hidrodinamikai számításoknál fogják bevetni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09