A Google után a Dell is kivonul Kínából?

Milkovits Gábor, 2010. március 25. 07:14

Az indiai miniszterelnök a Hindustan Times-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a Dell számítógépgyártó elnöke az országban tett látogatásakor szándékát fejezte ki a társaság kínai üzleti tevékenységének esetleges Indiába való áthelyezésére.

Manmohan Singh a lapnak azt nyilatkozta, hogy Michael Dell elmondta neki, miszerint cégük évente mintegy 25 milliárd dollár értékben vásárol megbízás alapján legyártott késztermékeket és alkatrészeket kínai beszállítóktól. A Dell elnök-vezérigazgatója Singh szerint kijelentette, hogy a beszerzéseket esetleg fokozatosan egy biztonságosabb, vállalkozásbarát és jogilag stabil környezetbe szeretnék áthelyezni, amivel nyilvánvalóan Indiára gondolt. Elemzők szerint lehetséges, hogy a Google fokozatos kivonulása után más amerikai cégek is követhetik a példát, mivel tartanak attól, hogy a kínai kormányzat ellenlépései őket is hátrányosan érinthetik. Emellett nem mellékes az sem, hogy az elsősorban a Google ellen irányuló kínai cyber-támadások más vállalatokat is sújtottak, így a Dell szerverei is bármikor célponttá válhatnak.

Ugyanakkor olyan vélemények is olvashatók a sajtóban, hogy a Dell az indiai puhatolózással egyszerűen „versenyeztetni” szeretné a kínai és indiai döntéshozókat, hogy ezáltal minél kedvezőbb feltételeket és pozíciót csikarhasson ki magának a két rendkívül fontos piacon. A cégnek egyelőre egy üzeme működik Indiában. Egyébként a legtöbb amerikai technológiai cég nem tervez a Google-éhoz hasonló kivonulást Kínából, a Microsoft például a minap ki is jelentette, hogy a tartalomszűrés ellenére nem kívánnak változtatni helyi keresőjük működtetésén.
 

Kulcsszavak: Dell Kína

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50