Új mozgalom Németországban: internet és mobil 80 év felett is

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 25. 13:01

Német szakértők szerint az időseknek sem kell megijedniük az új kommunikációs technikától és akár 80 év felett sem késő az internetet vagy a mobiltelefont megtanulni.

Ez a fő célkitűzése annak a Németországban terjedő országos mozgalomnak, amely abból indult ki: az életkor előrehaladásával párhuzamosan az idősebb állampolgárok körében erőteljesen növekszik azoknak a száma, akik elutasítják az internetet és a mobiltelefont. Pedig Németországban is egyre több az egyedülálló idős ember, és számukra még fontosabb lenne az általuk inkább mereven elutasított és boszorkányosnak tartott technika.

 Ennek az elutasításnak igyekszik véget vetni az idősek helyzetével foglalkozó szövetségi hivatal (BAGSO), amely azt vallja, hogy a Németországban "handy"-nek nevezett maroktelefon vagy épp az internet az idősek számára nélkülözhetetlen, biztonságérzetet teremt és akár életet is menthet. Nem is beszélve arról, hogy a szülők vagy a nagyszülők elérése a családtagok számára is nagyobb könnyebbséget és megnyugvást biztosít.

 Mindezt szem előtt tartva a hivatal szerte az országban tanfolyamok szervezésébe kezdett a 60 év feletti korosztály számára a mobiltelefon használatának, továbbá az internet alkalmazásának elsajátítása céljából. Ami az előbbit illeti, a célkitűzések természetesen nem ugyanazok, mint a fiatalabb korosztály számára, ami azt jelenti: a kamerázást vagy épp a twitterezést például csak fakultatív tárgyként lehet felvenni. A telefonálás, illetve a hívásfogadás, de még az sms-ezés is azonban alapvető követelménynek számít.

 Az illetékes hatóságok szerint nem kisebb az idősek körében való idegenkedés az internettel szemben sem. Pedig a számítógép különböző szolgáltatásai - a többi között az e-mailezés - nem csupán az agyat tartják karban, de jelentős mértékben hozzájárulnak az életminőség javulásához. Ezért a hivatal minden idős embernek azt ajánlja, hogy legalább egyszer próbálja meg az internetet. Mindebben megerősítik az első tapasztalatok is. A mozgalom megindítása utáni első napokban bonni központjába 80 év felettiektől több olyan üzenet érkezett, amelyek írói sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy nem korábban lettek rabjai az internetezés, illetve az e-mailezés szenvedélyének.

 A legkorszerűbb kommunikációs technika időskori megszerettetéséhez partnerek a gyártók is. Értesülések szerint egyre több gyártó dob a piacra olyan mobiltelefont, amelynek nagyobb a billentyűzete és jobban látható a kijelzője is, nem is beszélve csengéséről, amely - legalábbis az arra rászorultak számára - "ultrahangosra" állítható. A számítógépek esetében pedig az időseket szintén mindenekelőtt nagyobb és jobban látható billentyűzet segíti.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05