Máris ejtette a Google-t egy kínai mobilcég

Milkovits Gábor, 2010. március 26. 07:55

A kínai China Unicom mobilszolgáltató bejelentette, hogy ezentúl az előre telepített Google kereső nélkül árusítja az általa forgalmazott Android rendszerű mobiltelefonokat.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben a készülékgyártók döntik majd el, milyen internetes keresőprogrammal látják el a szolgáltatón keresztül Kínában piacra kerülő Android mobiljaikat. Ez pedig nem túl előnyös a Google számára, a világ legnépesebb országában ugyanis a hazai Baidu kereső népszerűbb, mint az övék, így könnyen előfordulhat, hogy a gyártók inkább arra voksolnak majd. A mobilpiac ráadásul különösen fontos Kínában, ahol a lakosság jóval nagyobb arányban használ mobiltelefont, mint számítógépet. A Google-nek egyébként a China Unicom mellett tucatnyi kínai céggel van szerződése keresőjének ezek szolgáltatásaiba vagy készülékeibe történő integrálásáról – a tartalomszolgáltató jelezte, hogy nem áll szándékában egyoldalúan felbontani ezeket a szerződéseket.

A sors fintora, hogy az érvényben lévő megállapodások miatt a fent említett cégek még a Google kereső államilag cenzúrázott verzióját kapják, miközben a társaság a napokban a kínai internetes kereséseket a legalábbis elvben szabad, Hong Kong-i google.com.hk oldalra irányította át. A portálon mindez idáig nincs teljes körű tartalomszűrés, ugyanakkor egyes oldalak és politikailag kényesnek ítélt tartalmak már most sem érhetők el rajta keresztül.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09