Márciusban Magyarország a spam világbajnok

Kiss Ádám Zoltán, 2010. március 26. 11:29

A Symantec felmérése szerint szomorú rekordot mondhat magáénak hazánk, márciusban a magyarországi e-mail forgalom nem kevesebb, mint 96 százaléka kéretlen levél volt, ezzel sajnos világelsők lettünk.

Az elsőhely drámai romlást jelent a tavalyi 8., vagy a tavaly előtti 11. helyhez képest. A felméréshez a március hónapban eddig szétküldött e-mailek közül 12 milliárd adatait dolgozták fel, és elemezték ki. A valós és kéretlen levelek osztályozása után az derült ki, hogy minden száz e-mailből csupán 4 „igazi”, ezzel az aránnyal érdemeltük ki a kétes elsőséget. A levelek több mint 60 százalékát az automatikus forgalmat generáló robotok állítják elő, és mivel számos hazai géptulajdonos nem rendelkezik megfelelő védelemmel, egyrészt gépe nem tud ellenállni az ilyen könnyebben kiszűrhető automatikus támadásoknak, másrészt tudta nélkül maga is spam generálóvá válhat.

Mivel ezek a fertőzések már nem járnak drámai összeomlásokkal, vagy adatvesztésekkel, a felhasználó sokszor egyáltalán nincs tudatában annak a ténynek, hogy maga is egy kéretlen leveleket küldő hálózat részévé vált. Mivel tehát közvetlen kárunk azonnal nem származik a fertőzésekből, addig nem vesszük komolyan őket, míg saját értékesebb adataik elszipkázásának kárát nem fizetjük meg, például levelező partnereink listája helyett online banki belépő kódunkat, vagy egyéb jelszavainkat nem használják fel idegenek. A gondot tehát nem a hazai hardverpark esetleges elavultsága okozza, hanem a tudatosság hiánya. A spamek előretörése a vállalati környezetben is jellemző, a nagyobb cégek esetében ez napi többszázezres e-mail forgalmat is jelenhet, és akár a 97 százalékos spam arány átlépését is.
 

Kulcsszavak: spam security Symantec

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09