Álnyeremények, adattolvajok, egycentes kattintó

forrás Prim Online, 2010. április 4. 16:07

A VirusBuster Kft. spamlaborjában felhasználóktól, partnerektől és spamcsapdákból érkező levelek tízezreit elemzik és kategorizálják naponta. A következőkben az elmúlt három hónap feldolgozott mintái alapján rajzolunk helyzetképet.

Melyek a leggyakoribb kéretlen levélfajták ma a világhálón? Hirdető spamből szokás szerint az online gyógyszerárusítás a sláger -- a levélszemétnek mintegy négyötöde ebbe a műfajba tartozik.  Ugyancsak viszonylag jelentős -- 5-10 százalék körüli -- a pornót ajánló üzenetek aránya. A fennmaradó pár százalékon online egyetemek, főiskolák, karóra-másolatok, kaszinók, torrentek osztoznak (az utóbbi nagyméretű állományok, leginkább videók letöltését teszi lehetővé). Magyar spamből viszont -- 90 százalék körüli részesedéssel -- a torrent téma az abszolút rekorder. Emellett kisvállalkozások próbálnak üzenetek szórásával piacot szerezni, kihasználva, hogy ezt -- amíg nem sértik a versenyszabályokat -- semmi sem szankcionálja.

Csak a hacker nyer

"A csalárd levelek között sok szól állítólagos nyereményekről. Újabban már a Coca-Cola vagy a Shell is "sorsol ki" e-mail címeket. Újdonság, nagyjából az utóbbi fél év jellemzője az online játékok jelszavait megszerezni próbáló adathalászat. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a banki adathalászat némileg visszaszorult. Művelői talán az újabb nagy akciókra készülnek, de az is lehet, hogy az óvatosabb és tapasztaltabb felhasználók már nem dőlnek be olyan könnyen - mondja Stange Szilárd, a VirusBuster technológiáért felelős termékmenedzsere. - Elég sok viszont a trójai spam, vagyis az olyan üzenet, amely kártékony szoftvert próbál a címzett gépére csempészni. A trójai programot általában csatolmány tartalmazza, tömörítve vagy szövegnek (dokumentumnak) álcázva, de néha csak link mutat rá.

Milyen konstrukciós elveket követnek a spammerek? Nos, ismét feljövőben vannak a képes üzenetek, de a 2006-2007-es hatalmas kitöréstől azért még mindig távol állunk. Megjelentek a csatolt dokumentumot - például Word vagy PDF állományt tartalmazó - kéretlen levelek. Jellemző a véletlengenerátorral előállított terelőszöveg. "Ez azonban az új VirusBuster 2.3-as spamszűrőnek nem okoz problémát: a nyelvfelismerésen alapuló spamdetektáló funkciója általában jól megbirkózik vele" - teszi hozzá Stange Szilárd.

Kemény diók

Milyen levélszemét okozza a legtöbb fejtörést a spamszűrő-fejlesztőknek? "A legkeményebb diót az egyetlen linket tartalmazó üzenetek jelentik, amelyekben a webcím (URL) és a megjelenő linkszöveg is véletlenszerűen változik. Egyszerűen nincs mit a szűrőprogramnak betanítani. Ilyen esetben a leghatékonyabb kiindulópont a felismeréshez a HTML forráskód analizálása" - magyarázza a VirusBuster termékmenedzsere.

Ugyancsak nagy probléma az úgynevezett másodlagos spam, vagyis amikor egy fórumon spammel valaki. A fórum üzeneteit a fórumtagok általában megkapják e-mailben. Ha ezekre a kéretlen levelekre betanítjuk a spamszűrőt, akkor van rá esély, hogy a fórum érdemi hozzászólásairól értesítő levelek is elnyelődnek.

Nem beszélni magyar?

Egyre gyakoribb, hogy a spammerek és adathalászok nem angolul szólnak hozzánk. Slágernyelv a német, a szlovák, a portugál vagy éppen magyar. Mégis, kis nyelvünk nagy szerencséje, hogy az adathalász "vállalkozók" többnyire nem ismerik. A bűnözők, akik eddig hazánkban próbálkoztak - tán egy ritka kivételtől eltekintve - nem tudtak magyarul, a fordítógépek pedig (egyelőre) elég jól törik a magyart ahhoz, hogy erősen szembeötlő és gyanús legyen az idegenség mondjuk egy banki adatok után tudakozódó levél esetében.

Tavaly komoly problémát okozott egy magyar spammerzseni, aki változó szöveggel és történettel egészen jól álcázott magyar nyelvű leveleket ontott (például "Szia kedvesem, képzeld, apukám vitorlázás közben eltörte a lábát, azóta videókat tölt le a ... címről....") Ezt a levélszemét-forrást egy magyar warez site lekapcsolásával megszüntették a hatóságok.

Piramis, ami hamis

Mostanában a kapcsolati hálókon spammelők és a láncleveles/multilevel marketinges (MLM-es) ajánlattevők kerültek a középpontba. Az utóbbiak a hirdetést a többszintű marketing, illetve piramisjáték szervezési eszközeivel élve kiadják "alvállalkozásba" az áldozatoknak.

Erősen szerveződik egy magyar MLM "egycentes kattintó" hálózat. Szerencsére a kezdeti exponenciális indulás után a napi levélszám már remélhetőleg nem nő tovább. Egyrészt a szintek számának növekedése miatt az áldozatoknak egyre kevésbé éri meg további áldozatokat bepalizni, másrészt a társadalom is eléggé szkeptikussá vált az ilyen ajánlatokkal szemben.

Szemét vagy nem szemét?

Ez utóbbi levelek egyébként határesetnek számítanak, hiszen a küldő és a fogadó személyes ismerősnek tekinthetők, és egy feladó nem küld nagyszámú levelet. Szigorúan formális szempontból nézve tehát nem spamről van szó. Összességében azonban a piramisszerű szervezés miatt a levelezési szolgáltatás terhelése a kezdeti időszakban exponenciálisan növekszik, s így a tömeges megjelenésre érzékeny algoritmusok riasztanak.

Általában elmondhatjuk: mind több a határesetnek számító elektronikus üzenet. Elszaporodtak az utakat, hoteleket, vendéglátóhelyeket, diszkókat ajánló, tanfolyamokat vagy pályázatkészítést hirdető magyar nyelvű levelek. Ezekről azért nehéz eldönteni: spamnek tekintsük-e őket vagy sem, mert a címzett egyszer valószínűleg tényleg megadta az e-levélcímét, nevét a küldő vállalkozásnak és hozzájárult a levelek kiküldéséhez, de vagy nem tud leiratkozni, vagy nem is törődik az üzenetekkel, mondván: havi egy levél miatt nem fárad a leiratkozással.

Kulcsszavak: VirusBuster spam

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09