Vietnam cáfolja a Google szoftvertámadással kapcsolatos vádjait

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 7. 09:22

Vietnam visszautasította a Google internetes kereső és a McAfee számítástechnikai biztonsági cég vádját, miszerint a kommunista ország rosszindulatú szoftvereket használt internetes oldalak meghackelésére és politikai ellenvélemények utáni kémkedésre.

"Ezek a kijelentések alaptalanok" - áll Nguyen Phuong Nga külügyminisztériumi szóvivő hétfőn éjjel közzétett közleményben.

 A Google internetes szolgáltató online-biztonsági kérdésekkel foglalkozó blogjának egyik múlt bejegyzése szerint rosszindulatú szoftverrel támadtak meg világszerte feltehetően több tízezer vietnami internetezőt. A számítógépes behatolók olyan felhasználókat támadtak meg, akik az internetről letöltöttek egy szoftvert, hogy a vietnami nyelvnek megfelelő karakterekkel tudjanak írni a billentyűzeten. A rosszindulatú szoftverrel fertőzött gépeket a támadók arra használhatták, hogy megfigyeljék a felhasználókat, és további támadásokat indítsanak politikai ellenvéleményeket tartalmazó blogok ellen - írta Neel Mehta, a Google munkatársa.

 A bejegyzés szerint a támadások célja elsősorban az lehetett, hogy elnyomják a vietnamiak ellenkezését egy vitatott bauxitbánya megépítésével kapcsolatban. A szóban forgó bánya kínai beruházásban épülne meg az indokínai országban. Vietnamban sokan ellenzik a bánya megépítését, attól tartva, hogy súlyos környezeti károkat okozna, és kínai vendégmunkások árasztanák el a környékét.

 A McAfee számítástechnikai biztonsági vállalat egy keddi blogbejegyzésben ugyancsak foglalkozott a vietnami internetezőket ért támadással. George Kurtz, a McAfee munkatársa úgy vélte, elképzelhető, hogy a behatolóknak politikai indítékuk volt, s valamilyen módon kapcsolatban állhattak a vietnami kormánnyal.

 Tavaly a vietnami kormány őrizetbe vett több olyan blogírót, aki bírálta a bauxitbányát, decemberben pedig meghackelték a terv ellenzőinek milliók által látogatott bauxitvietnam.info nevű honlapját.

 A Facebook közösségi portál tavaly óta elérhetetlen Vietnamban. Míg a kormány nem ismeri el, hogy blokkolják a portált, két állami ellenőrzés alatt álló internetszolgáltató viszont elmondta, hogy utasítást kapott erre. A kormány fenntartja magának a jogot, hogy megakadályozza az általa a nemzetbiztonsági szempontjából veszélyesnek tartott honlapokhoz való hozzáférést.
 

Kulcsszavak: hacker security McAfee Google

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50