Conficker a csúcson, újoncok a páston

ESET vírusstatisztika

forrás Prim Online, 2010. április 19. 13:03

A Conficker féreg hónapok óta bebetonozva őrzi vezető helyét a magyarországi vírustoplistán. Új kártevők azonban márciusban is megjelentek: két trójai és egy féreg került fel sereghajtóként a listára.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A magyar lista első helyét 2009. október óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.
A márciusi toplista második helyén lévő INF/Autorun vírus szintén régi szereplő. Ez a kártevő kizárólag az automatikus futtatás lehetőségét használja ki a terjedéséhez. Mivel a legtöbb felhasználó nem tiltja le ezt a funkciót a Windows operációs rendszerek alatt, és sokan nem figyelnek oda a vírusirtó szoftverük frissítésére, a kártevő zavartalanul terjed.

Új szereplők

A listán új szereplő a nyolcadik helyre felkapaszkodó Win32/Boberog féreg, amely képes hátsó ajtót nyitni a megfertőzött számítógépen. Számos manipulált rendszerleíró adatbázis bejegyzést is készít, ezek teszik lehetővé, hogy a kártevő a kommunikációja során a tűzfal védelmét is kikerülhesse. A program ezután folyamatos kapcsolatot nyit a támadónak, aki így az IRC csatornán távolról átveheti az uralmat a megtámadott gép felett.

Kilencedik helyen bukkant fel a Win32/Tifaut trójai, amely fájlokat hoz létre, és azok automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzést is készít. Működése során különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le a megfertőzött számítógépekre.

Tizedikként szerepel a Win32/TrojanProxy trójai, amely nevéhez hűen valóban rejtett funkcionalitással bír. Futása közben megváltoztatja a HKLMSOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerMain Registry bejegyzést, valamint hátsó ajtót nyit a fertőzött gépen, majd megkísérel távoli webhelyekre csatlakozni.

Végül következzen a magyarországi toplista. Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 márciusában az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban. Ezek együttesen az összes fertőzés 25.28%-ért voltak felelősek.

1. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 5.95%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válnak a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy pedig egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat hordozható a külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/conficker-aa

2. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 3.63%

Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/autorun

3. Win32/Agent trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 3.35%
Működés: Ezzel a gyűjtőnévvel azokat a rosszindulatú kódokat jelöljük, amelyek a felhasználók információit lopják el. Jellemzően ez a kártevőcsalád mindig ideiglenes helyekre (például Temp mappa) másolja magát, majd a rendszerleíró-adatbázisban elhelyezett Registry kulcsokkal gondoskodik arról, hogy minden rendszerindításkor lefuttassa saját kódját. A létrehozott állományokat jellemzően .dat illetve .exe kiterjesztéssel hozza létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/agent

4. Win32/TrojanDownloader.Bredolab trójai

Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 3.13%

Működés: A Win32/TrojanDownloader.Bredolab.AA egy olyan trójai program, mely távoli oldalakról további kártékony kódokat tölt le és hajt végre. Futása közben a Windows, illetve a Windows/System32 mappákba igyekszik új kártékony állományokat létrehozni. Emellett a Registry adatbázisban is kulcsokat készít, illetve módosít a biztonságitámogatás-szolgáltató (SSPI - Security Service Provider Interface) szekcióban. Ez a beállítás felel eredetileg a felhasználó hitelesítő adatainak továbbításáért az ügyfélszámítógépről a célkiszolgálóra.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/trojandownloader-bredolab-aa

5. INF/Conficker vírus
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 2.23%

Működés: Amennyiben böngészés során az autorun.inf fájl valamely egység főkönyvtárába kerül, akkor a betöltő eléri, hogy a kártevő kódja induljon el. Vagyis az INF/Confickernek az a szerepe, hogy betöltse magát a Win32/Conficker kártevőt.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weblapról, vagy külső eszközön keresztül.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/conficker

6. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 2.19%

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponense is van, amelynek segítségével igyekszik állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. Ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/psw-onlinegames-nnu

7. Win32/VB.EL féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.85%

Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/vb-el

8. Win32/Boberog féreg
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 1.20%

Működés: A Win32/Boberog féreg egy olyan kártevő, amely képes hátsó ajtót nyitni a megfertőzött számítógépen. Első lépésként fájlokat hoz létre a C:WindowsSystem, illetve C:WindowsSystem32 könyvtárakban, ezek automatikus lefuttatásáról pedig külön Registry bejegyzésekkel gondoskodik. Emellett számos manipulált rendszerleíró adatbázis bejegyzést is készít. Ezek lehetővé teszik például, hogy a kártevő kikerülje a tűzfalat azáltal, hogy a létrehozott állományokat a tűzfal szabályai között megbízható fájlként regisztrálja. A féreg futása során folyamatos kapcsolatot tesz lehetővé a támadónak, aki az IRC csatornán távolról átveheti az uralmat a megtámadott gép felett.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weblapról, e-mail mellékletben, vagy külső eszközön keresztül.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/boberog-m

9. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.89%

Működés: A Win32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:WindowsSystem32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzést is készít. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/tifaut-a

10. Win32/TrojanProxy trójai
Elterjedtsége a márciusi fertőzések között: 0.86%

Működés: A Win32/TrojanProxy trójai a nevéhez hűen rejtett funkcionalitással bír. Futása közben megváltoztatja a HKLMSOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerMain Registry bejegyzést, valamint hátsó ajtót nyit a fertőzött gépen, és titokban megkísérel távoli webhelyekre csatlakozni.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/virus/trojanproxy-wopla-nae
 

Kulcsszavak: Eset NOD32 security vírus

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50