Saját szervercsipet fejleszt a Google?

Milkovits Gábor, 2010. április 25. 08:55

A New York Times értesülése szerint a Google megvásárolta az Agnilux nevű csipgyártót, amivel a lap szerint Chrome OS és Android-rendszerű készülékekhez fejlesztene CPU-kat, ugyanakkor más hírforrások saját szerverlapka fejlesztését sem tartják kizártnak.

A The Register technológiai blog cikkírója szerint nincs túl sok értelme annak, hogy a Google saját processzort fejlesszen operációs rendszereihez és az azokat futtató készülékekhez, például akár egy esetleges tablet-hez, ha egyszer válogathat az Intel, az AMD vagy éppen az ARM lapkái közül. Ahol azonban különleges igényei vannak a vállalatnak, az a szerverek és adattárolók területe. Ezt a feltételezést látszik erősíteni az is, hogy az Agnilux ma elsősorban szervercsipek fejlesztésén dolgozik, ARM, illetve IBM Power alapokon. Mivel a Google nem hozza nyilvánosságra a pontos adatokat, kevesen tudják, hogy a keresőcég ma a világ legkomolyabb szerver-üzemeltetője; becslések szerint a vállalat szerverparkja nagyjából 1,8 millió számítógépet számlál, ami a világ összes szerverének 2 százalékát jelenti. A cég nagyszabású cloud computing tervei ráadásul ennek a sokszorosát fogják követelni hamarosan, egy nemrégiben rendezett nyilvános előadáson a Google emberei arról beszéltek, hogy középtávon mintegy 10 milliósra kívánják növelni szervereik számát.

A Google jelenleg Intel és AMD processzorokat használ szervereiben, amelyek amúgy egyedülálló módon nem a nagy számítógépgyártóktól származnak, hanem saját építésűek. A fent vázolt nagyságrend esetében már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen CPU-kat alkalmaz ezekben a vállalat. A Google számára nem kizárólag a teljesítmény lehet a fontos, hanem ilyen hatalmas szerverparknál legalább ekkora súllyal esik latba a reális ár, az energiatakarékosság, valamint az adatközpontok hatékony hűtését segítő kis hőleadás. Ezek alapján a cégnek egyszerű, ugyanakkor a lehető legoptimálisabb teljesítmény/watt mutatójú csipekre van szüksége. A saját lapka mellett szól még a csipgyártóktól való függetlenség vonzereje is. A Google egyelőre nem ismertette, hogy milyen tervei vannak az Agnilux-szal.
 

Kulcsszavak: Google processzor

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05