Nyolcszázezer háztartást érint a digitális átállás

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 5. 08:04

A 2011 végén befejeződő digitális átállás 800 ezer háztartást érint, amelyek ma a földfelszíni televíziós adást kizárólag analóg módon fogják - mondta Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden Budapesten az átállásról tartott szakmai tájékoztatón.

Az eseményen a sajtó mellett az érintett szervezeteket, az eszközgyártókat és a boltokat, bolthálózatokat is tájékoztatta a hatóság a folyamatokról. Az elnök elmondta: a májusit követően az idén még egy hasonló rendezvényt tartanak, karácsony előtt. Azért ezt a két időpontot választották, mert az a tapasztalat, hogy a futball világbajnokságok, illetve karácsony előtt megnő a kereslet a tv-készülékek iránt.

 Kozma Zsolt, az NHH médiainfrastruktúra szabályozási igazgatója elmondta: a digitális infrastruktúra már kiépült, s tartalmak, adások is elérhetők rajta. A kereskedelemben kaphatók a digitális adás fogásához szükséges készülékek, antennák és set-top-boxok is.

 A piacról elmondta: a háztartások 62 százaléka kábelen vagy internetes hálózaton keresztül nézi a televíziót, míg a többiek például földfelszíni adást néznek, vagy műholdon keresztül érik el a műsorokat.

 Az igazgató kifejtette, hogy tavaly a második félévben a háztartások 26 százaléka már digitalizált volt, míg 53 százalékuk analóg kábelen nézte a televíziót, 20 százalékuk pedig földfelszíni adást fogott. A háztartások egy százaléka nem tévézik. Kozma Zsolt elmondta, az év végére a mostaninál 7 százalékponttal nagyobb, 95 százalékos lesz Magyarországon a digitális lefedettség.

 Egy lakossági felmérést idézve közölte, hogy az analóg lekapcsolásról a háztartások 13 százaléka hallott és tájékozódott is a folyamatokról. További 43 százalékuk csak hallott róla, míg 44 százalékuk nem is tudott erről.

 Karl Károly, az NHH általános piacfelügyeleti igazgatója elmondta, a hatóság folyamatosan ellenőrzi és nyomon követi, hogy az érintettek, például a kereskedők hogyan tájékoztatják a vevőket a digitális átállásról, illetve arról, hogy melyik készülék és eszköz alkalmas a digitális adás fogására. Hozzátette: 80 százalékuk már megfelelően tájékoztatja a vevőket, a hatóság pedig folytatja az ellenőrzéseket.

 Az NHH két kiadvánnyal is támogatja a tájékoztatást, ezek a hatóság honlapján is elérhetők.

Kulcsszavak: NHH televízió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50