Nyáron nyitja digitális könyvesboltját a Google

Milkovits Gábor, 2010. május 5. 09:31

A Google bejelentette, hogy a kiadókkal és szerzőkkel folytatott jogviták ellenére nyáron megnyitja digitális könyvesboltját, amely az eddigi e-könyv szolgáltatásoktól eltérően platformoktól függetlenül, a böngészőből olvasható tartalmakat forgalmaz majd.

A mostani, csak közkincsnek számító, azaz lejárt szerzői jogi védelemmel bíró, vagy eleve nyilvánosnak szánt könyveket kínáló Google Books-tól eltérően a Google Editions olyan elektronikus könyveket is fog pénzért forgalmazni, amelyekkel kapcsolatban a cég megegyezett a kiadókkal. A Google eredeti tervei szerint olyan művek is megjelennének az oldalon, amelyek ugyan még szerzői jogi védelem alatt állnak, ám régóta nem lettek kiadva. Ez utóbbiakat a Google úgy szeretné forgalmazni, hogy erről nem köt megegyezést a jogokat birtokló kiadókkal, illetve a szerzők örököseivel, viszont kifizeti a nekik járó jogdíjakat. Arról azonban még egy amerikai bíróságnak kell döntenie, hogy a társaság ez esetben jogszerűen járna el, vagy sem. A Google terveit óriási tiltakozás kísérte a nemzetközi könyvkiadók és szerzői jogi szervezetek részéről, éppen ezért, illetve az igen bonyolult nemzetközi szabályozások miatt a keresőcég lemondott a nem angol nyelvű jogvédett művek elektronikus kiadásáról.

A Google Editions fő újítása az lesz, hogy az elektronikus könyveket nem hordozható könyvolvasók és más készülékek zárt platformjain kínálja, mint például az Amazon a Kindle  eszközön, hanem a böngészőn keresztül bármilyen tetszőleges platformról elérhetővé teszi őket. Az elképzelés éppen emiatt problémákat is felvet: egyrészt ki kell még hozzá dolgozni a Google Editions szoftver olyan mobilváltozatát, amely offline üzemmódban is működőképes. Másfelől a díjszabás kérdését is tisztázni kell, az oldalról a böngészőbe betöltött elektronikus könyvek ugyanis fizikailag nem kerülnek letöltésre, azaz a felhasználó birtokába, ebben az esetben pedig kérdéses, hogy mennyit lesznek hajlandóak fizetni értük az olvasók.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05