Laufer Tamás az Informatikai Vállalkozások Szövetségének új elnöke

IVSZ: kevés pártfogója van az ikt-iparnak a politikából

MTI Sajtóadatbank, 2010. május 7. 08:24

Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) többé-kevésbé sikerült ugyan elismertetnie a politikával és a mindenkori kormányzattal az informatikát és az infokommunikációs technológiai ipart (ikt), de még kevés pártfogója van ebből a szférából - mondta Keresztesi János, az IVSZ elnöke csütörtökön Budapesten, a szervezet közgyűlésén.

Az IVSZ a közgyűlésen új elnököt is választott. A pozícióra hárman pályáztak: Dorogi Péter, az e-ware Kft. ügyvezető igazgatója, Laufer Tamás, a RacioNet Zrt. elnöke és Pesti István, a P-Invent Kft. ügyvezetője. A szavazatok alapján végül Laufer Tamás lett az új elnök.

 Keresztesi János az iparág helyzetéről elmondta: a válság érintette az informatikát és a telekommunikációt is, de a szektor összárbevétele nem csökkent jobban, mint a bruttó hazai termék (GDP). Elmondta, hogy az iparág a GDP 10 százalékát adja, ám ha ideszámítjuk az elektronikát is, akkor az arány 14 százalék. A szektor 120 ezer embernek ad munkát, akiknek a fele a felhasználói, fele a szállítói oldalon dolgozik.

 A közgyűlésén Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, illetve a párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője elmondta: a kormányzást a párbeszédre építik, s erre törekszenek az IVSZ-szel is.

 Az elnök szerint az elmúlt évben az iparág jobban teljesített, mint ahogyan azt előzetesen gondolták, mivel a mintegy 20 százalékos várt visszaesés helyett csak mintegy 5 százalékkal csökkent az ágazat bevétele. Ezen belül azonban nagyon differenciáltan alakult az alágazatok és a cégek helyzete, hiszen van olyan társaság, amelyiknek 50 százalékkal visszaesett a bevétele, míg mások növekedni tudtak. A mobil-értékesítések például 3 százalékkal csökkentek, míg az internetes alágazat 4 százalékkal bővült.

 Az idei évről az elnök elmondta: reménnyel tölti el, hogy az első negyedévben a számítógép eladások 10 százalékkal nőttek, ezen belül a hordozható gépek értékesítése 28 százalékkal emelkedett a bázishoz képest. Úgy vélte, az IVSZ az elmúlt időszakban keményen dolgozott, aminek egyik eredménye, hogy kormányzati szempontból is kiemelt ágazattá vált az informatika és a távközlés, de ezt már későn érték el. Hozzátette: reméli, a következő kormány is kiemelt ágazatként kezeli ezeket a területeket.

 Nyitrai Zsolt felszólalásában kifejtette: az elmúlt időszakban jó kapcsolatot alakítottak ki a szervezettel, amit az is mutat, hogy nemrégiben egy közös nyilatkozatot is elfogadtak. A leendő kormány partnerséget kínál az IVSZ-nek, s nemcsak konzultációt szeretne folytatni vele, hanem élő munkakapcsolat kialakítására törekszik.

 Nyitrai Zsolt elmondta, hogy különösen az e-demokrácia, az e-részvétel és az e-befogadás fejlesztésére törekszenek. Hozzátette, támogatni fogják a tartalomipari fejlesztéseket is, mivel ma nem éri meg ide befektetni, mert nem térül meg beruházás. A távközlés területén a szolgáltatásalapú versenyt, s nem az infrastruktúrálisat segítik majd elő, s állami részvétellel erősítik a széles sávot is.
 

Kulcsszavak: IVSZ CIO

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05