Élnek az első nemzetközi karakteres domainek

Milkovits Gábor, 2010. május 7. 10:33

Az Icann bekapcsolta azt a rendszert, amely lehetővé teszi a teljes egészében nem-latin betűs karakterekkel írt internet-címek működését, egyelőre három arab ország, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia domainjei számára.

Tina Dam, a domainek kezelését végző non-profit szervezet illetékese a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy alapítása óta ez a legfontosabb esemény a szervezet életében, de a lépést Rod Beckström Icann-elnök is történelminek nevezte. Dam kihangsúlyozta, hogy a mostani lépés nem is annyira a három arab ország, hanem sokkal inkább az Icann és a világ internetes közössége számára korszakalkotó, mivel úgy sikerült kiszélesíteni a világháló hozzáférhetőségét a globális felhasználók számára, hogy emellett elhárították az internet szétszakadásának veszélyét is. Egyes távol-keleti országok ugyanis már bevezettek hasonló helyi megoldásokat, ezek a webcímek azonban nem voltak a világ többi részéről hozzáférhetők. Az új domainek így sem működnek majd automatikusan minden számítógépről, ehhez szoftverfrissítésekre, illetve különféle nyelvi karaktercsomagok letöltésére van szükség.

Az új arab domaineknél külön kihívás volt, hogy az országkód vagy egyéb kiterjesztés ne a címsor jobb, hanem bal oldalára kerüljön, hiszen az arab írás jobbról balra halad. Mindeddig az amúgy arab betűs címeknél jobb oldalon kellett elhelyezni a latin betűs kiterjesztést, például Egyiptom esetében a .eg-t. Az Icann eddig 21 nem-latin IDN bevezetésére kapott kéréseket, 11 különböző nyelven.
 

Kulcsszavak: ICANN domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50