Nyílt levéllel indít ellentámadást az Adobe az Apple ellen

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 14. 07:11

Az Adobe a Flash elfogadtatása érdekében az Apple-nek szóló nyílt levelet adott ki, és ezzel párhuzamosan átfogó reklámkampányba kezdett.

Mint ismeretes, a probléma gyökere onnan ered, hogy az Apple egyes stratégiai fontosságú hordozható eszközeire, mint az iPhone vagy az iPad, nem engedte be a Flash környezetet. Ez a lépés éles vitát váltott ki, és ez nem is véletlen. Egyrészt minden felhasználó érintett, hiszen a Flash alapú tartalmakat nem tudják megtekinteni, másrészt a világháló jövőjét is befolyásoló lépésről van szó. Az Adobe most álláspontja tisztázására nyílt levelet intézett az Apple-hez, és ezt erős reklámkampánnyal támogatta meg, melyben barátságos hangnemet megütve mondja el cseppet sem puhult álláspontját. Ennek egyik része éppen a felhasználók védelmére hivatkozik, és kijelenti, hogy nem tetszik nekik, ha bárkit is megfosztanak a tartalom létrehozásának, vagy élvezésének a lehetőségétől. A cég láthatóan baráti jobbot kínál az Apple-nek, mely azonban ezt nem hajlandó elfogadni, és jó okkal. Válaszában az iPhone és az iPad gyártója kijelenti, hogy ők az új, - egyébként Flash-gyilkosként is emlegetett -HTML5 webszabványt választották, mely nyílt, és az internetes szabványokat felügyelő W3 konzorcium sem véletlenül döntött ennek támogatása mellett, szerintük ez a jövő.

Felmerül tehát a kérdés, hogy a cseppet sem közeledő álláspontok közepette kinek is van igaza? A válasz könnyű, mégis kissé árnyalt: vélhetően egyiküknek sem. Tény, hogy az Adobe nem szeretetszolgálat, hogy a semmiért öljön dollármilliókat a Flash fejlesztésébe, és ezt a pénzt nyílván szeretné is viszontlátni. Nekik létkérdés az iPhone és az iPad megszerzése, hiszen a szoftverkörnyezet lassú kiszorulásának kezdőpontja lehet a mostani elutasítás. Ahogy levelükben kifejtik, a webhozzáféréssel rendelkező eszközök értékesítése során már kevesebb a PC, mint a hordozható eszköz. Ugyanakkor az szabad szoftverek hős lovagjaként feltűnő Apple is féligazságokat hangoztat. A vállalat valóban egy nyílt platformot választott a HTML5-el, de ezzel tulajdonképpen nem tett mást, mint nem hagyta lazulni a szorítást eszközei szoftveres ellenőrzése felett. Aligha kell bemutatni az iTunes-t, mely kiváló példája annak, hogyan lehet áttételesen cenzúrázni a tartalmakat, és egyetlen értékesítési csatornába terelni a felhasználókat, ha akarják, ha nem. A Flash kizárása ebből a szempontból egyszerűen egy „nem engedjük be a az ellenséget a házba” jellegű stratégiai lépés lehet. A vita gyors lezárása ma nem tűnik valószínűnek, hiszen az Adobe egyszerűen nem hátrálhat meg, az Apple pedig vélhetően nem szeretné a farkast a fejőstehén közelébe engedni.

Kulcsszavak: iPhone iPad Apple flash Adobe

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50