Több mint 40 millió EOS fényképezőgép

Kiss Ádám Zoltán, 2010. május 22. 11:31

A Canon bejelentette, hogy az EOS sorozatú filmes és digitális tükörreflexes fényképezőgépekből elkészült a 40 milliomodik példány is.

Az EOS sorozat 1987-ben indult, az EOS szó pedig az “Electro Optical System" (elektro-optikai rendszer) rövidítése és egyben a hajnal görög istennőjének neve. Indulása óta a rendszer egy sor úttörő technológiai fejlesztésen ment át. A megnövekedett felhasználói igények kielégítésére összesen 40 millió darab készült, ebből 20 millió digitális EOS modell. Ez a mérföldkő egyben jelzi az EOS sorozat történetének leggyorsabban növekvő gyártási periódusát is:

·    1987-ben készült a legelső EOS SLR, az EOS 650, a Canon gyártóüzemében, a japán Fukushima városában.
·    1997-ben elkészült a 10 milliomodik EOS fényképezőgép, ezt a mérföldkövet 10 év alatt sikerült elérni.
·    2003-ban gyártották a 20 milliomodik EOS fényképezőgépet, az előző, 10 milliós határt tehát mindössze hat év alatt sikerült megduplázni.
·    2007. decemberében, az EOS sorozat gyártásának 20. évfordulóján az EOS SLR fényképezőgépek száma átlépte a 30 milliót, mindössze négy évvel a 20 milliós határ átlépését követően.
·    2010. áprilisában a Canon elérte legújabb, ezúttal 40 milliós gyártási példányszámot, 30 millió egység után mindössze két év és négy hónap alatt.

Az EOS sorozat az AF SLR fényképezőgépek teljesen új rendszereként indult, a világ első elektronikus szerelvényét tartalmazta, amely lehetővé tette a teljes elektronikus vezérlést. Meghatározó termékek kerültek ki a sorozatból, többek között 1983-ban az eredeti EOS-1 professzionális modell és a kompakt EOS 500 1993-ban. 2000-ben, az EOS 30D bevezetését követően, a Canon számos új technológiát fejlesztett ki, köztük megtalálhatók a sajátjogú CMOS érzékelők, a nagy teljesítményű DIGIC digitális képfeldolgozók és az EF objektívek széles választéka. A Canon az objektívgyártásban is elért egy mérföldkövet 2009-ben, amikor elkészítette a vállalat 50 milliomodik objektívjét. Idén februárban a Canon tovább bővítette EOS kínálatát az EOS 550D elindításával, a gép egy fejlett digitális SLR fényképezőgép az átlagos felhasználók számára, 18 megapixeles CMOS képérzékelővel, bővített ISO tartománnyal és Full HD videofelvétel funkcióval.
 

Kulcsszavak: Canon kamera

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05