Májusban is Magyarország vezeti a spamranglistát

forrás Prim Online, 2010. május 27. 18:03

A Symantec nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. május havi jelentésének eredményeit. Ismét Magyarország vezeti a spamranglistát, az e-mail forgalom 95,4 százaléka volt kéretlen levél. Világszinten 10 spam levélből 9 tartalmaz URL-hivatkozást. A kéretlen reklámlevelekben talált összes domain mindössze 5 százaléka tartozott valós honlapokhoz. A spam URL hivatkozásokban található domainnevek közül a top 4 valamely közismert közösségi média, blog, vagy fájlmegosztó weboldalhoz tartozott.

 “A jól ismert honlapokhoz tartozó domainek újra és újra használatban vannak, ellenben az egyszer használatos domainek csupán egy rövid ideig keringenek a világhálón, és aztán örökre eltűnnek. Ez valószínűleg azért van, mert némi munkát igényel a megszerzésük. A törvényes domainek esetében ugyanis követelmény a CAPTCHA, amely olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől” - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.
A MessageLabs havi jelentése azt is kimutatta, hogy a legtöbb egyszer használatos domaint alkalmazó botnet a Rustock, míg a Storm, amely a közelmúltban tűnt fel a spamek palettáján, az egyetlen olyan botnet, amely nagyobb számban használ valós domaint, mint egyszer használatosat. A Storm botnet 65 százalékban használ törvényes domaint, míg az egyszer használatos megoldások átlag 50 százaléka 9 napon belül elévül.

A MessageLabs májusi jelentése a spamek és botnetek számának növekedését vizsgálta Afrika keleti parti országaiban. Az Afrikából eredő spamek száma átlagosan 3 százalékkal emelkedett egy éven belül, ami számokban kifejezve napi plusz 1, 2 billió Afrikából elküldött kéretlen reklámlevelet jelent.

A júniusban kezdődő labdarúgó-világbajnokság kapcsán a Messaglabs szűrői egy speciális károkozóról is jelentettek. A kínai IP címről érkező spam levelet portugál nyelven fogalmazták, és a rendezvény egyik kiemelt szponzorának logójával látták el.

A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai:

  • 2010. májusában az összes levélforgalom 90 százaléka volt spam, amely az áprilisi adatokhoz képest 0,3 százalékos növekedést jelent.
  • Az e-mailek útján szétküldött vírusok száma 0,18 százalékkal emelkedett áprilishoz képest. A vírusos levelek 22,6 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, amely viszont 6,3 százalékos csökkenést jelent az áprilisi adatokhoz képest.
  • A végpontveszélyeket illetően a MessageLabs szűrői ma már sokkal több károkozót ismernek fel, amelyek laptopokat, asztali számítógépeket és szervereket veszélyeztetnek. A legtöbbet blokkolt károkozó az utóbbi hónapból a Sality. AE vírus volt, amely főként a Windows “AutoRun” alkalmazását fertőzi meg, majd potenciális veszélyek tömkelegét tölti le az internetről.
  • Az adathalász-támadások terén 0,2 százalékos növekedésről jelentett a MessageLabs.
  • Ami a webes biztonságot illeti, az összes ellenőrzött web alapú veszélyeztetettség 12,4 százaléka új volt májusban, amely 1,5 százalékos növekedés az áprilisi adatokhoz viszonyítva.
  • A felmérés továbbá átlagosan napi 1770 új, károkozó weboldalról számolt be, ami 5,6 százalékos emelkedést jelent egy hónapon belül.


A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai országonként:

  • A kéretlen reklámlevelek terén hazánk vezeti a listát, hiszen májusban a magyarországi e-mail forgalom 95,4 százaléka kéretlen levél volt.
  • Az USA-ban a levelek 90,5 százaléka számított spamnek, míg ez az arány Kanadában 89,4 százalék, az Egyesült Királyságban 89,6 százalék volt.
  • Hollandiában a kéretlen reklámlevelek aránya 91,1 százalékra ugrott, Ausztráliában 89,5 százalékot, Németországban pedig 91,8 százalékot mutattak a szűrők.
  • Hongkongban az e-mail forgalom 91,5 százaléka volt spam, míg Japánban valamivel kevesebb, 87,7 százalék. Tajvan a vírusaktivitás szempontjából leginkább veszélyeztetett ország, itt ugyanis 60 levélből 1 vírussal fertőzött.
  • Az Egyesült Királyság továbbra is vezeti a listát adathalászat terén, itt ugyanis közel 122 levélből 1 személyes adataink ellopását célozza.


A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai szektoronként:

  • A májusi jelentés alapján, a leginkább spammel fertőzött gazdasági szektor a műszaki volt, 95,1 százalékkal.
  • A májusi adatok alapján az állami bizonyult a leginkább veszélyeztetett szektornak, itt ugyanis közel 75 e-mailből egyet blokkolt valamely védelmi program.
  • Az oktatási szektorban a spamfertőzés aránya 91 százalék volt, a kémia és gyógyszerészet terén 90,8 százalék, IT területen 90,7 százalék, a kiskereskedelmi szektorban szintén 90,7 százalék, 89,2 százalék az állami szektorban, míg pénzügyi területen ez az arány 88, 5 százalékra rúgott.
Kulcsszavak: Symantec spam security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50