Itt az Adobe Photoshop Lightroom 3

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 8. 18:05

Az Adobe Systems a mai napon bejelentette, hogy már elérhető a Windows és Macintosh rendszereken futó Photoshop Lightroom 3 szoftver, a 2009 októberében nyilvános bétaverzióként kiadott program végleges változata többek között Flickr támogatással és sok más újítással.

A digitális fényképészeti munkafolyamatokra szabott szoftver lehetővé teszi, hogy a fényképészek rövid idő alatt, egyetlen alkalmazás segítségével rendezhessék, javíthassák és mutassák be fotóikat. Az első ízben 2009 októberében nyilvános bétaverzióként kiadott Lightroom 3 végső verziója teljesen áttervezett, az egyre növekvő képtárakat könnyebben kezelő teljesítményarchitektúrára épül és a lehető legjobb képminőség elérése érdekében zajcsökkentő és élesítő eszközökkel rendelkező feldolgozó motorral rendelkezik. A 64 bites környezetekkel kompatibilis Lightroom 3 olyan új szolgáltatásokat kínál, amelyek optimalizálják a munkafolyamatokat és lehetővé teszik a képek kreatív megosztását, beleértve a DSLR videofájlok és egyes fényképezőgépek számítógép-vezérelt sorozatfelvételeinek támogatását.

A rendkívüli gyorsaság és a rövidebb válaszidő érdekében az alapjaitól újjáépített Lightroom 3 minden részletében a gördülékeny felhasználói élményt kívánja biztosítani a fényképészeknek. A képek szinte azonnal betöltődnek, az importálás áttervezése intuitívabb élményt nyújt, a hozzáadott előnézetek és az alapértelmezett értékek kiválasztásának lehetősége pedig lehetővé teszi a felhasználók számára a képek gyors rendezését és keresését. A fényképészek változó munkafolyamatainak gördülékenységét és támogatását a Lightroom 3 a DSLR videofájlok importálásával és kezelésével, valamint egyes Nikon és Canon fényképezőgépek számítógép-vezérelt felvételeinek támogatásával biztosítja a felhasználók számára.

Új, modern fényképészeti eszközök segítik a fényképészeket abban, hogy a legjobbat hozhassák ki képeikből. Az egyedülálló világosság- és színzajcsökkentő eszközök teszik lehetővé tisztább képek létrehozását a magas ISO értékű vagy alulexponált képekből, úgy, hogy közben nem vesznek el a részletek. A várva várt automatikus objektívkorrekció szolgáltatás drámai módon javítja az objektívekkel elérhető eredményeket, mivel lehetővé teszi a felhasználóknak olyan profilok alkalmazását, amelyek kijavítják azokat a nem kívánt térbeli torzulásokat, színeltéréseket és a szélek sötétedését okozó hatásokat, amelyek a legtöbb objektív esetén előfordulnak. A felhasználók mostantól egy kiegyenesítő eszközzel javíthatnak a függőleges és a vízszintes perspektíván; további, előre beállított lehetőségek közül válogathatnak különböző fényképészeti beállítási stílusok alkalmazásához, valamint három, modern vinyettastílussal és egy szemcsézettséget biztosító eszközzel adhatnak természetesebb színezetet a képeknek.

A kiadás továbbfejlesztett kimeneti lehetőségeket kínál, például a gyűjtemények online megosztóoldalakon való közzétételét. A Flickr felhasználók egyetlen kattintással szinkronizálhatják felhasználói fiókjukat a Lightroom szoftverrel, illetve további online fényképmegosztó-oldalak hozzáadása is lehetséges harmadik féltől származó beépülő modulok segítségével. A személyre szabható nyomtatási elrendezések kifinomultabban vezérelhetővé teszik a végső képek megjelenítését, a szöveg, a méret, a hely és a stílus módosítását lehetővé tevő új vízjelezési szolgáltatásokkal pedig a hivatásos és az amatőr fényképészek a képeket márkajelzéssel láthatják el. A Lightroom 3 alkalmazással a látványos diavetítések videofájlként szintén exportálhatók, amelyhez hang és címképernyő hozzáadása is lehetséges.

A Windows és Macintosh rendszereken egyaránt futó Adobe Photoshop Lightroom 3 már elérhető a www.adobe.com/store webhelyen, hamarosan kapható lesz a kiskereskedőknél. A szoftver becsült végfelhasználói ára 249 euró az új felhasználóknak, illetve 80 euró a megfelelő Lightroom licenccel rendelkező felhasználók számára. Javasolt rendszerkövetelmények: Macintosh OS X 10.5, 10.6 operációs rendszer esetén Intel-alapú processzor, illetve Microsoft Windows 7, Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate, Enterprise vagy Windows XP Service Pack 3 rendszerek esetén Intel Pentium 4 processzor, 2 GB RAM és 1024x768 képernyőfelbontás.
 

Kulcsszavak: fotó Photoshop Adobe

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nikon: tükör nélküli videókészítő szett

A Nikon ma bemutatja a videó- és tartalomkészítők számára egyaránt megfelelő első tükör nélküli videókészítő szettjét – a Nikon Z 6 Essential Movie szettet. A készlet biztosítja az igazán lényeges összetevőket a gyors videófelvételhez, és az alapvető eszközöket a kiváló minőségű videók készítéséhez.

2019. szeptember 10. 10:46

A kulcslyuk után itt a mini kulcslyuk

Az informatikai eszközök, a nagyobb felbontású és egyre kisebb kamerák az orvosi technológiák, műtétek, eljárások terén is egyre jelentősebb áttörést eredményeznek: így a sebészet is új korszakba lépett, már Magyarországon is végeznek mini laparoszkópiás műtéteket.

2018. szeptember 13. 11:45

Digitális forradalom zajlik a filmkészítésben

Nem kellenek dollármilliók a jó és sikeres játékfilm készítéséhez, az ötlet, a tartalom sokkal fontosabb, mint a technika - hirdeti Karl Bardosh, azaz Bardos Károly, a digitális újmédia nemzetközi képviselője, a New York-i Egyetem professzora, aki Szekszárdon, a Digi 24 elnevezésű digitális rövidfilmes versenyen adott interjút az MTI-Pressnek.

2011. október 1. 08:43

Videoklippek és szürreális fotók a Szigeten

Igazi cirkusz-kultúrtörténeti gyöngyszem várja az idei Sziget látogatóit. A Cirkusz Galéria egy régi cirkuszi lakókocsi restaurálásának eredménye. A klasszikus cirkuszi külső modern, minimál kortárs művészeti galériát takar, amely a Sziget rendezőinek reménye szerint igazi vizuális találkahely lesz. A galéria megálmodója Matyasi Gábor fotóművész, a fesztivál alatt az ő szürreális fotói, videoklipjei tekinthetők meg a falakon.

2011. július 28. 12:53

Sony SX21E: Kamera vagy távcső?

A nagyteljesítményű, 57x-es optikai zoommal rendelkező új Sony Handycam SX21E-vel akár a teljes képernyőt betöltő közeli felvételek készíthetők kifogástalan képminőségben. S ha ez nem elég, a kibővített zoom 67x-es értékre növelhető látható minőségromlás nélkül.

2011. július 18. 17:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09