Kézi élességállítású objektívek autófókuszos tükörreflexesekhez?

Kiss Ádám Zoltán, 2010. június 27. 09:45

Használható kézi élességállítású objektív automatikus élességállítású SLR fényképezőgéppel? Erre a kérdés erre ad részletes és kimerítő választ a Nikon összeállítása, modellekre bontva, hasznos tanácsokkal.

A legtöbb kézi élességállítású objektívben nincs beépített központi feldolgozó egység, azaz CPU. Az újabb Nikon SLR fényképezőgépekben megtalálható, automatikus expozíciós funkciók többsége azonban ilyen technológiával készült objektíveket igényel. A Nikon azonban kínál három olyan kézi élességállítású objektívet, melyek rendelkeznek CPU-val. Ezek a következők: a 45 mm f/2.8 P, a PC micro 85 mm F2.8D és az 500 mm F4.

F50, F55, F60, F65, F75, F80, D50, D70, D70s, D80, D90, D100
Bár ezekhez a gépekhez csatlakoztathatók kézi élességállítású objektívek, az expozíciót sajnos nem segíti fénymérő funkció. Ezeket a fényképezőgépeket ilyen esetben manuális expozíciós módban, külön fénymérővel célszerű használni.

D40, D40X, D60, D3000 és D5000
Teljes automatikus élességállítás csak akkor használható, ha AF-S objektív van a gépre szerelve. Nem AF-S objektívek is használhatók, de akkor az élességállítást kézzel kell végrehajtani, a beépített elektronikus távolságmérő segítségével. Ezekkel a modellekkel kézi élességállítású objektívek is használhatók, de akkor beépített fénymérés nem áll rendelkezésre. A megfelelő expozíció kiválasztásához külső fénymérőt célszerű igénybe venni. Ha szeretne többet tudni a Nikon AF objektíveken található jelölésekről és azok jelentéseiről, kattintson ide.

F70, F90, F90x, F100, F4, F5, D1 sorozat
Az F70, az F90/F90x, az F100, az F4, az F5, a D1, a D1X és a D1H modelleken használható kézi élességállítású objektív, de az expozíciós módok és fénymérési lehetőségek korlátozottan állnak rendelkezésre. Vegye figyelembe, hogy egyes modellek esetében szükség lehet egy egyéni módbeállítás aktiválására, ha kézi élességállítású objektíveket szeretne használni. További információért olvassa el a fényképezőgép használati útmutatóját.

F6, D2 sorozat, D3 sorozat, D200, D300 sorozat, D700
Az objektívadatok (gyújtótávolság és maximális rekesz) „Nem-CPU objektív” menüpontban történő megadásával egyes kézi élességállítású objektívekkel is használhatja a CPU funkciók egy részét.
Ha az objektív gyújtótávolságát a fényképezőgép menüjében kiválasztja, akkor:
• Külön megvásárolható vakukkal használható az automatikus motoros zoom funkció.
• A gyújtótávolság (csillaggal jelölve) szerepel a visszajátszott kép adatait megjelenítő listában.
Ha az objektív maximális rekeszét a fényképezőgép menüjében kiválasztja, akkor:
• A rekeszérték megjelenik a felső funkciókijelzőn és a keresőben
• A vakuteljesítmény a rekeszérték változásainak megfelelően módosul
• A rekeszérték (csillaggal jelölve) szerepel a visszajátszott kép adatait megjelenítő listában. Ha mind a gyújtótávolságot, mind a maximális rekeszt kiválasztja, akkor:
• Használhat színes mátrix mérést (vegye figyelembe, hogy egyes objektíveknél esetleg középre súlyozott vagy célpont-fénymérést kell alkalmaznia a pontos eredmény eléréséhez)
• Javul a középre súlyozott vagy célpont-fénymérés, a digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez használt i-TTL kiegyenlített derítővakuzás, valamint a többérzékelős kiegyenlített derítővakuzás pontossága.

 

Kulcsszavak: Nikon kamera objektív

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05