A banki kockázatkezelés új generációja a SAS-tól

forrás Prim Online, 2010. július 13. 17:03

A globális pénzügyi krízis ismét felhívta a bankszektor figyelmét az intézményi szintű kockázatkezelés fontosságára és összetettségére. A kutatások szerint jelenleg a szabályozói bizonytalanság és a szakemberhiány mellett a nem megfelelő informatikai infrastruktúra okoz leginkább nehézséget a pénzügyi szolgáltatóknak. Ez utóbbi kiküszöbölésére a SAS olyan alkalmazást mutatott be, amely az operatív és stratégiai szintű döntéshozatalt egyaránt támogatja. Márpedig a kockázati szempontokat is szem előtt tartó üzleti döntések nagyobb versenyelőnyt jelenthetnek.

A megújult SAS Risk Management for Banking  olyan átfogó eszköz a bankszektor számára, amely fejlett adatkezelési, analitikai és jelentéskészítési képességekkel bír. A szervezetek ezáltal meg tudják állapítani a kockázatokat és kitettségeket minden kockázattípusra - a vállalat egészére vonatkozóan éppúgy, mint üzletágakra lebontva. Nem csupán hitelkockázatról van itt tehát szó, hanem a bank minden szintjén előforduló különböző kockázati területekről. Az új megoldás nagy előnye, hogy több eszközt (négy sikeres SAS alkalmazást) integrál és skálázható (vagyis a rendszer munkaterhelésével arányosan - és nem ugrásszerűen - változik a szükséges erőforrás volumene).

A SAS átfogó kockázatkezelési megoldáscsomagja magába foglalja mind az eszköz-forrás menedzsment, piaci, hitelezési és pénzintézet szintű kockázati, illetve gazdasági tőkeszámítást is. Sőt, a rugalmas keretrendszer lehetővé teszi a bankok számára, hogy innovatív kockázati mutatókat és modelleket vezessenek be, hozzanak létre, majd kezeljenek egy teljesen áttekinthető és ellenőrizhető környezetben.

A SAS legfrissebb megoldásának fejlesztésekor alapvető cél volt, hogy egy olyan közös kockázati platform jöjjön létre, amely minden alkalmazást integráltan foglal magában. A rendszerben egy bankokra testreszabott iparág-specifikus adatmodell, a SAS Detail Data Store for Banking  biztosítja a kockázatkezelési megoldás összes szükséges információját. Az adatkezelés során jelentkező inkonzisztenciák csökkentésével vagy megszüntetésével a SAS megoldása megnöveli a szervezetek kockázatkezelési adatok feletti kontrollját.

Az újdonság kielégíti a felsővezetői, felügyeleti és a szervezeti egységek teljesítményével kapcsolatos jelentéskészítési igényeket is. A rugalmas és tartalmas riportoknak köszönhetően pedig az üzleti felhasználók a szükséges információkhoz kellő időben hozzájuthatnak.

Kulcsszavak: SAS bank

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Egy felmérés szerint az MI és az automatikus fordítás a jövőben sem váltja ki a nyelvtanulás szükségességét

Az Egyesült Királyság kulturális kapcsolatokért és oktatási lehetőségekért felelős nemzetközi szervezete, a British Council és a Tanulási Folyamatok Digitális Innovációjának Kutatóintézete (ODUGlobal, Old Dominion University, Virginia, USA) oktatástechnológiai szakértői által készített felmérés eredményei szerint az angolnyelv-tanárok 60 százaléka nem ért egyet azzal, hogy a mesterséges intelligencia (MI) és az automatizált fordítás végül szükségtelenné teszi majd a nyelvtanulást. Írásbeli visszajelzéseikben sok válaszadó hangsúlyozta a nyelvek mély kulturális, társadalmi és érzelmi beágyazottságát, valamint azt, hogy az emberi interakciók maradandó értékét az MI nem tudja helyettesíteni.

2024. március 17. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15