APC: új InfraStruXure Operations programrendszer az adatközpontokban

Kovács Attila, 2010. július 14. 16:47

A következő generációs adatközpont menedzsment rendszerről az APC mai sajtótájékoztatóján Szarka Attila, a cég rendszermérnöke ismertette az újdonságokat, új lehetőségeket.

Megújult az APC by Schneider Electric központi menedzsment platformja (InfraStruXure Central), amely régóta nyújt támogatást az adatközpontot kiszolgáló infrastruktúra és különböző felügyeleti eszközök központi menedzsmentjére, az új komplex szoftver változat új komplex modulja, legnagyobbújdonsága az InfrastruXure Operations. 

Az eddigi ISX Central különlegessége, hogy gyártó-független megoldásként nemcsak APC, hanem bármilyen SNMP vagy IPMI protokollt, sőt, akár modBus kommunikációt támogató eszközök felügyeletére is képes. Kommunikációt biztosít továbbá olyan más felügyeleti rendszerek felé, mint Enterprise Management Systems (EMS), Network Management Systems (NMS), Buildig Management Systems (BMS). A rendszerhez elérhető SDK (Software Developer Kit) lehetővé teszi a gyárilag nem támogatott rendszerekkel történő integrációt is.

Az új ISX Operations választ ad a következőkre: milyen módon kaphat egy informatikai vezető bármely pillanatban friss információt adatközpontjáról; hogy garantálhatja az adatközpont hosszú távú, magas hatékonyságát (alacsony PUE-t); hogyan kaphat naprakész információt a kockázati tényezőkről; kockázati elem megjelenése (pl. meghibásodás) esetén milyen eszközök állnak a rendelkezésére; hibaaelhárítás - kockázatcsökkentés - megelőzés.

Az APC by Schneider Electric új szoftver megoldása, az InfraStruXure Operations, az adatközpontok legkorszerűbb, élő modellen alapuló üzemeltetését nyújtja. A valós idejű modell – felhasználva az InfraStruXure Central által fogadott adatokat – pontos információt nyújt az adatközpont állapotáról terem és rack szinten, többféle nézetben, valamint lekérdezhető vele az adatközpont pillanatnyi PUE értéke, azaz energiahatékonysága. Az informatikai eszközök nyilvántartása révén már alapszinten is nyújt készlet-nyilvántartási funkciót.

Az ISX Operations egy adatközponti anomália esetén szerver hatásanalízist végez, amelynek eredménye – integrált környezetben – megjeleníthető egy EMS vagy alkalmazás-menedzsment rendszeren. Egy Microsoft SCOM (System Center Operations Manager) és Virtual Machine Manager-rel üzemeltetett virtualizált környezetben például képes a rendszer egy energiaellátási probléma által érintett, veszélyeztetett host szerverekről a virtuális gépeket automatikusan egészséges gazdagépekre migrálni.

Kiegészítő szoftvermodulok és hardvereszközök állnak az informatikusok rendelkezésére, hogy emeljék az üzemeltetés hatékonyságát és üzembiztonságát, valamint csökkentsék az adminisztrációs feladatokat.

InfraStruXure Capacity
Egy adatközpontban az informatikai rendszerek folyamatos változása, a szerverek cseréje és konszolidációja állandó kihívást jelent az üzemeltetők számára, ha minél nagyobb hatékonysággal szeretnék kihasználni a rendelkezésre álló kapacitásokat. Ezek tervezését kapacitásmenedzsment megoldások támogatják. Az ISX Capacity különlegessége, hogy a rendelkezésre álló, rögzített történeti adatokat is figyelembe veszi. Lehetőséget nyújt arra, hogy tesztelje egy változtatás hatását az élő modellen, illetve szimulációval ellenőrizheti pl. egy klímaberendezés leállásának következményeit. A munkát informatikai eszközök testreszabható katalógusa, és a változások workflow menedzsmentjének támogatása segíti.

InfraStruXure Change
Az ISX Capacity-ben megtervezett változásokból automatikusan készített munkaterv kiadható a munkatársaknak. Az ISX Change ezeknek a munkafolyamatoknak a kezelését látja el, amelyek a modellen valós időben követhetők. A rendszer automatikusan elvégzi az adminisztrációt, amely különböző paraméterezési lehetőséggel le is kérdezhető.

InfraStruXure Mobile
Az adatközpont kubatúráján belüli munkát az ISX Mobil eszköz segíti. A helyszínen is elérhetővé válik a modell, illetve a riasztási információk, rendkívül leegyszerűsíti az adatözponton belüli tevékenység adminisztrációját, és csökkenti az emberi erőforrásra való igényt.

Energiamenedzsment
Két további szoftver modul teszi teljessé az InfraStruXure Operations csomagot. Az Energy Efficiency részletes információt ad az adatközponti alrendszerek fogyasztásáról, ezzel lehetővé teszi az alacsony hatékonyságú területek felismerését és a hatásfok növelését. Ráadásul az adatközponti PUE visszamenőleg is ellenőrizhető vele. Az Energy Cost modul pedig a rack szintű költségmegosztást támogatja az adatközponton belül.

Kulcsszavak: APC adatközpont

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09