Új trójaiak a falak között

forrás Prim Online, 2010. július 18. 11:35

Bár a Confickert már kilencedik hónapja nem sikerült eltüntetni a magyarországi vírustoplista első helyéről, az elmúlt hónapban változott a legfertőzőbb kártevők köre: két új trójai került be a 10-es csapatba.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit.

A magyar lista első helyét 2009 októbere óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed. A csúcstartó kártevő és a lista már megszokott szereplői mellé most két új trójai csatlakozott. 

Az ötödik helyen debütáló JS/TrojanDownloader.Pegel először megfertőzi a számítógépet, majd az összes webcímet átirányítja egy oroszországi weboldalra. A kártevő hamis e-mailekhez csatolva kerül a számítógépre, melyek látszólag a Microsoft Outlook terméktámogatásától érkeznek. A Pegel telepítését már a gondatlan felhasználók végzik el. A lista hatodik helyén bemutatkozó Win32/Packed.VMProtect trójai szintén elsősorban e-mailekben csatolva érkezik a felhasználókhoz, majd miután hátsó ajtót nyit a megfertőzött gépeken, rejtve távoli weboldalakhoz csatlakozik, melyekről a háttérben kártékony fájlokat tölt le.

A két új szereplővel együtt most összesen 6 trójai van a toplistán, ami mutatja, hogy a felhasználók hiszékenységére és megtévesztésére épített kártevők a leghatékonyabbak. Ezek hasznos segédprogramnak álcázzák magukat, és így érik el, hogy a gyanútlan felhasználók feltelepítsék őket. A számítógépre bejutva aztán megmutatják igazi énjüket: a legtöbb közülük azonnal hátsó ajtót nyit, melyen keresztül további "kártevőcsapatokat ereszt be". A Conficker töretlen elsőségére ugyanakkor magyarázat lehet, hogy a féregből folyamatosan jelennek meg az új variánsok, melyeket készítőik gondosan tesztelnek az antivírus programok ellen.

Érdemes még kitérni az Autorun vírusra is, mely szintén hónapok óta a toplista állandó szereplője. A kártevő terjedését megkönnyíti, hogy külső adathordozókon terjed, ez lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb helyeken bukkanjon fel. Így például nemrég Ausztráliában és Németországban tapasztalták, hogy több fotókidolgozó automata fertőződött meg. Így a felhasználók, akik USB kulcsaikról vagy memóriakártyájukról feltöltötték fotóikat, az előhívott papírképeken kívül rögtön egy vírussal is gazdagabbak lettek. Az Autorun terjedésének csökkenéséhez szükség lenne arra, hogy a felhasználók kikapcsolják a külső adathordozók automatikus futtatását Windows operációs rendszer alatt, de úgy tűnik, hogy nem szívesen mondanak le erről a kényelmi funkcióról.

Vírustoplista - 2010. június

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 júniusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt felelős együttesen az összes fertőzés 31,34%-ért.

1. Win32/Conficker féreg

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 7,29%

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válnak a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy pedig egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat hordozható a külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ

2. Win32/Agent trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 4,95%

Működés: Ezzel a gyűjtőnévvel azokat a rosszindulatú kódokat jelöljük, amelyek a felhasználók információit lopják el. Jellemzően ez a kártevőcsalád mindig ideiglenes helyekre (például Temp mappa) másolja magát, majd a rendszerleíró-adatbázisban elhelyezett kulcsokkal gondoskodik arról, hogy minden indításkor lefuttassa saját kódját. A létrehozott állományokat jellemzően .dat illetve .exe kiterjesztéssel hozza létre.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ


3. INF/Autorun vírus


Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 4,36%

Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.

Bővebb információ

4. Win32/PSW.OnLineGames trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 3,33%

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponense is van, amelynek segítségével igyekszik állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. Ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ


5. JS/TrojanDownloader.Pegel trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 3,02%

Működés: A JS/TrojanDownloder típusú kártevők általában veszélyes állományokat tartalmazó weboldalakra irányítja át a felhasználót, illetve onnan igyekszik letölteni/letöltetni további kártékony kódokat. A Javascript kártevővel való fertőzésnek jól látható nyomai is vannak, például megjelenik egy "The NTVDM CPU has encountered an illegal instruction" hibaüzenet ablak. A JS/TrojanDownloader.Pegel működése során az összes webcímet átirányítja egy adott oroszországi weboldalra.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ


6. Win32/Packed.VMProtect trójai


Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2,49%

Működés:  A Win32/Packed.VMProtect trójai bemásolja magát a Windows/System32, a Temp és/vagy a Windows mappába, ahol különböző DLL állományokat hoz létre. Ezek automatikus lefuttatásáról úgy gondoskodik, hogy a Rendszerleíró adatbázisba bejegyzéseket készít. Ezzel biztosítja magának a betöltődést a rendszer indításakor, illetve a legtöbb esetben külön szolgáltatást (szervizt) is létrehoz. Különböző portokon képes hátsó ajtót nyitni, melyen keresztül távoli weboldalakhoz csatlakozik, és a háttérben fájlokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

7. INF/Conficker vírus

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1,93%

Működés: Amennyiben böngészés során az autorun.inf fájl valamely egység főkönyvtárába kerül, akkor a betöltő eléri, hogy a kártevő kódja elinduljon. Vagyis az INF/Confickernek az a szerepe, hogy betöltse magát a Win32/Conficker kártevőt.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weblapról, vagy külső eszközön keresztül.

Bővebb információ

8. Win32/VB féreg


Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1,46%

Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.

Bővebb információ

9. Win32/Mebroot trójai


Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1,43%

Működés: A Win32/Mebroot.K trójai elsődleges célja, hogy további számítógépeket fertőzzön meg. Ehhez az ideiglenes (Temp) mappában létrehoz egy <szám>.tmp nevű fájlt, valamint a rendszerleíró adatbázisba számos  bejegyzést hoz létre, illetve módosítja azokat, ha már léteznek. Ezenkívül megkísérel a google.com webcímre is csatlakozni. Működése során tönkreteszi a merevlemez partíciós tábláját.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.

Bővebb információ

10. Win32/Packed.Autoit trójai

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1,08%

Működés: A Win32/Packed.Autoit fájlokat hoz létre a C:WindowsSystem32 mappában különböző neveken, például autorun.inf, winlog0n.exe, svch0st.exe. A kártékony EXE fájlok automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzéseket is készít. Működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen, majd különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti

Bővebb információ

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Yettel: Új országos rekord született

2024. március 26-án több százan doboltak egyszerre Magyarország különböző pontjain, hogy hazai ütősrekordot állítsanak fel. A kísérlet apropóját az adta, hogy 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi szolgáltatását, amit a rekordkísérletben résztvevők egy országon átívelő, a mobilhálózat által összekapcsolt közös zenéléssel ünnepeltek meg. A mobiltársaság törökbálinti székházában és az ország több pontjáról 5G-hálózaton kapcsolódtak a helyszínek, és így a résztvevők egy új, hivatalosan is regisztrált országos rekordot állítottak fel.

2024. március 26. 17:11

Stabil áramellátás a Thermaltake tápegységével

A Thermaltake, a prémium toronyházak, tápegységek, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bemutatta a Toughpower TF3 1550 W-ot, egy csúcskategóriás ATX 3.0 tápegységet, a nagy teljesítményű rendszerek teljes energiaellátására tervezve. A két fejlett, 12+4 pines kábellel kompatibilis, natív PCIe 12V-2x6 moduláris interfész az új technológiával stabilabb támogatást biztosít a következő generációs hardvereknek. A kiváló 80 PLUS Titanium hatékonyságával és az Intel szabványainál szigorúbb specifikációkkal a Toughpower TF3 1550 W kiváló minőségű és stabil áramellátást biztosít a túlhajtást kedvelők PC-ihez. 

2024. március 22. 16:11

A Note Air3 sorozat a tökéletes e-papír notebook a számodra!

Lépj be a jegyzetelés jövőjébe a Note Air3 sorozattal, ahol az innováció és az egyszerűség találkozása újradefiniálja a produktivitást! Akár a monokróm e-papír tűéles tisztaságára, akár a színek élénk sokoldalúságára vágysz, ezek a táblagépek páratlan írási élményt kínálnak, és arra tervezték őket, hogy növeljék a koncentrációt és a kreativitást. Csatlakozz a digitális jegyzetelés forradalmához és fedezz fel egy olyan világot, ahol a zökkenőmentes technológia találkozik az írás időtlen művészetével!

2024. március 21. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05