Biztonsági tippek a Facebookon

forrás Prim Online, 2010. augusztus 3. 15:28

Az újabb Facebook-botrányokat követően szakértői oldal indult a Facebookon, melynek célja, hogy tájékoztassa a felhasználókat az új fenyegetésekről, biztonsági résekről és átverésekről. 

Néhány nappal ezelőtt a félmilliárdból megközelítően 100 millió Facebook-felhasználó személyes adatai kerültek ki letölthető formában az internetre. Az agusztus elején megjelent, "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" címmel terjedő átverésre több mint 65 ezer Facebook-felhasználó kattintott rá. A magyar nyelven is terjedő alkalmazás mögött azonban nem videó volt, hanem egy fertőzés: a bikinis lányokat ábrázoló kép azonnal felkerül a gyanútlan felhasználó üzenőfalára, ahonnan vírusként terjedt tovább.

Jelenleg a világ leglátogatottabb oldala a Facebook. Összesen 500 millió regisztrált felhasználója van a rendszernek, ahol a tagok átlagosan 130 ismerőssel rendelkeznek, és havonta 70 új tartalmat, együttesen pedig 1 milliárd képet töltenek fel. Nem véletlen, hogy a közösségi portálon folyamatosan jelennek meg csalások, történnek adatlopások és fertőznek vírusok.

Ha tájékozódni szeretnél arról, hogyan használhatod biztonságosan a Facebookot, látogasd meg a http://www.facebook.com/biztonsag  szakértői oldalt, amit a NOD32 vírusirtót gyártó ESET magyarországi csapata csinál, és nyomj rá a Tetszik (Like) gombra. Így az oldal bekerül a kedvenceid közé, és az üzenőfaladon értesítést kapsz, ha egy új átverés jelenik meg a Facebookon.

Az ESET aranyszabályai a közösségi oldalakon keresztül terjedő támadások elkerülésére

1. Tájékozódj!

Ha szeretnéd használni a Facebook és más közösségi portálok oldalait, kövesd a híreket. A Facebookon nem csak veszélyekkel találkozhatsz, hanem a biztonsági programok gyártóival is, akik folyamatosan tájékoztatnak az esetleges átverésekről. Ha ellátogatsz a http://www.facebook.com/biztonsag oldalra, és hozzáadod azt a kedvenceidhez, értesítést kapsz az új veszélyekről.

2. Használd az adatvédelmi beállításokat!


Csak a valóban megbízható barátaidnak engedélyezd a teljes adatlaphoz való hozzáférést, és minimalizáld a nyilvános profilodon megtekinthető adataidat. A Facebook oldalán külön beállítható, hogy egyes felületek (aktuális állapot, üzenőfal, személyes információk, képek) csak a megfelelő személyeknek jelenjenek meg. Ehhez listákra kell szervezned az ismerőseidet. Listákat a Profilom menüpont alatt az ismerősök kezelésére kattintva, az összes ismerős (all connections) menüpontnál hozhatsz létre. A létrehozott listákat senki más nem láthatja rajtad kívül. Innentől kezdve, ha megosztasz valamit, megteheted, hogy csak a barátaidat értesíted. Alkalmanként a Facebook megváltoztathatja a biztonsági beállításokat, ezért ezeket jóváhagyás előtt mindig ellenőrizni kell. Ha pedig egy megbízhatónak hitt barátról kiderül, hogy mégsem az, azonnal el kell távolítani a barátok listájáról.

3. Kerüld a továbbított linkek megnyitását!


Ismert szabály, hogy gyanús mellékletet - még ha az egy baráttól érkezik is - sosem szabad megnyitni. Ugyanez a gyakorlat javasolt a Facebook oldalán keresztül kapott levelekre is, ugyanis az üzenet a barát nevében akár egy bűnözőtől is származhat.

4. Ne fogadd el ismeretlenek jelölését!


Lelkiismeret-furdalás nélkül vissza kell utasítani azokat a meghívókat, melyek küldője ismeretlen, és semmilyen esetben sem szabad engedélyezni a teljes adatlaphoz való hozzáférést. Mindig észben kell tartani, hogy kivel mit osztasz meg.

5. Fontold meg, milyen csoporthoz csatlakozol!


Amikor egy csoporthoz csatlakozol, a csoport tagjai ismerősöd ismerőseivé lépnek elő. Így személyes adataid rengeteg ember számára válhatnak egy csapásra elérhetővé. És vajon megbízhatsz a csoport üzemeltetőiben? Mert ők bármikor megváltoztathatják a csoport nevét, így hirtelen egy olyan kezdeményezés rajongójává válhatsz, amit nem szerettél volna kitenni az ablakba.

6. Ami egyszer fenn van, örökre megmarad!

Nem szabad feltételezni, hogy egy fénykép vagy a teljes közösségi adatlap törlésével minden adatot el lehet távolítani. Még ha a közösségi oldalról el is tűnik, az egyszer feltett képeket és adatokat időközben bárki letölthette. Ezért végig kell gondolni, hogy mit szeretnél évek múlva is viszontlátni.

7. Légy résen az alkalmazások telepítésénél!

Számos harmadik fél által kínált alkalmazás származhat bűnözőktől, és esik bele a kéretlen reklám kategóriába. Biztos, hogy nem akarod a személyes adataidat megosztani ilyen ismeretlen készítőkkel. Éppen ezért nem kell telepíteni minden alkalmazást elsőként, még akkor sem, ha azt egy barát javasolja. Inkább keress rá az alkalmazás nevére a Google-ben, és nézd meg, hogy mások mit írnak róla.

8. Gondolkozz, mielőtt klikkelsz!


Mielőtt benyomod a Tetszik vagy Like gombot, gondolkozz! Elterjedt ugyanis egy olyan vírus (clickjacking worm), amely a like gomb megnyomását követően minden barátodnak kéretlen levelet küld a nevedben. Ha el akarod távolítani ezt a férget, törölnöd kell a fertőzött levelet az oldaladról, az üzenőfaladról, majd ellenőrizned kell az alkalmazások beállításainál a gyanús programokat. Pontosan ezért kizárólag olyan gépről "lájkolj", amin frissített, megbízható vírusirtó szoftver fut. A Facebook profilodba inkább ne jelentkezz be nyilvános számítógépekről.

Kulcsszavak: Facebook Eset NOD32

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Barangolj, dolgozz és játssz a BOOX tablettekkel!

Hogy kiszabadulhassanak a hagyományos irodák korlátai közül és egy nyitott környezetben élhessenek, egyre többen választják a digitális nomádságot a munka és magánélet közti jobb egyensúlyért. Annak ellenére, hogy a véget nem érő nyári kalandok vagy a különböző kultúrák megismerése igencsak csábító, számos kihívást jelentenek.

2024. április 17. 11:41

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Országos előadássorozatot indít az SZTFH a magasabb szintű kiberbiztonságért

A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít. A roadshow célja, hogy felhívja a figyelmet a vállalatokat érintő kiberbiztonsági fenyegetésekre, valamint – a cselekvő állam részeként – elősegítse a nemzeti digitális szuverenitás és a kiberbiztonság, mint a piacon megvalósuló versenyelőny érvényesítését.

2024. április 13. 14:20

Szerkessz 4K-s Adobe Premiere videókat az ASUSTOR Flashstor 12 Pro NAS-ról!

Az Adobe Premier Pro az egyik legnépszerűbb videószerkesztő alkalmazás. Az Adobe Premiere videók szerkesztésére és speciális effektek hozzáadására is használható. Szerkesztés közben azonban olyan problémák léphetnek fel, mint a nem megfelelő teljesítmény, a tárolólemezek lassúsága, az elegendő tárolókapacitás hiánya, vagy éppen a lemezek meghibásodása és a biztonsági másolatok hiánya. A kevés tárhellyel rendelkező számítógépek felhasználóinak és a tartalomgyártóknak az ASUSTOR a Flashstor 12 Pro használatát javasolja a hatékony 4K-videószerkesztéshez.

2024. április 13. 06:09

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09