15 éves az Internet Explorer

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 16. 19:05

Éppen 15 éve, augusztus 16-án jelent meg a mára piacrészt vesztő, ám ma is meghatározó böngésző, az a szoftver, amivel a legtöbb felhasználó a világhálón való barangolásait megkezdte.

1995. augusztus 16-án lépett a porondra egy Spyglass nevű cégtől lízingelt Mosaic nevű böngésző új verziója, melynek a Microsoft az Internet Explorer nevet választotta. A program lett a korai idők meghatározó böngészője, és olyan vetélytársakat hagyott maga mögött, illetve élt túl, mint például a Netscape. Mióta az IE 3.0 már a Windows rendszerekbe építve érkezik, a piacrészesedé jelentősen megnőtt, illetve egészen az utóbbi időkig, hiszen mind a Firefox, mind a még újabb versenyző, a Google Chrome-ja is az Explorer babérjaira tör. Már a Net Applications piackutató májusi adatai szerint is akkor először 60 százalék alá esett vissza a Microsoft Internet Explorer részesedése a nemzetközi böngészőpiacon. Abban a szakértők többsége egyetért, hogy az IE lassú de folyamatos háttérbe szorulásában a legfontosabb szerepet a biztonsági problémák, illetve az újdonságokat kínáló és most már közismert alternatívák megjelenése játszották. A Firefox megjelenése óta folyamatosan növeli piaci részesedését és mostanra sikerült átlépnie a 25 százalékos határt.

Nagy kérdés tehát, mit hoz az azóta Európában már riválisaival együtt a Windowshoz külön telepíthető Explorer számára a jövő. A nagy dobásnak vélhetően az IE9-et szánja a Microsoft melynek próbaverziója heteken belül, szeptember 15-én érkezik HTML5, a CSS3, a DOM és SVG támogatással. Egyetlen dolog rontja ezt az ígéretes képet, a cég szerint a még mindig legnépszerűbb XP-n nem fog futni az IE9, márpedig egy Magyarországra vonatkozó felmérés szerint egy hónapja  a Windows 7 részesedése 15,53, a Vistáé 6,64 százalék volt a Windows XP a PC-k 75,96 százalékán futott.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50