Telétől a nagy fényerőig: négy új Nikkor objektív

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 19. 10:20

DX-es teleobjektív, átlagos zoom, nagy átfogású utazózoom és egy nagy fényerejű teleobjektívvel bővült a Nikkor kínálat. A D3100 bejelentésével együtt mutatták be a 55-300mm DX VR, a 24-120mm f/4 VR, a 28-300mm VR és a 85mm f/1,4 optikákat.

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G VR

Az 55 mm-től 300 mm-ig terjedő gyújtótávolság-tartomány (DX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépekre átszámítva 82,5–450 mm) lehetővé teszi a fotós számára, hogy igazán közel, személyes közelségbe kerüljön távoli témákkal. Az 5,5-szeres zoomarány rugalmasságot kínál a telefotó-tartomány kiterjesztésével. A 300 mm-es (DX-formátumú fényképezőgépeknél 450 mm) telefotó gyújtótávolsággal ez az objektív a megengedhető árú és hordozható telefotó-fényképezés eszköze. A legújabb VRII (második generációs rázkódáscsökkentés) révén az objektív lehetővé teszi, hogy élesebb képeket készítsünk kézi fotózáskor. Az AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G VR a Nikon SWM motorját (Silent Wave Motor) használja. Ez biztosítja, hogy az automatikus élességállítás gyorsan és csendben megtörténjen, az optika minőségi ED és új HRI (High Refractive Index, magas fénytörési mutatójú) üveg elemek használatával tiszta képeket készít, még kemény megvilágítás esetén is. Az objektív zárja időjárásálló szigeteléssel van ellátva, tartozéka a HB-57 napellenző, amely erős napsütésben megakadályozza a tükröződéseket, illetve egy objektívtok a biztonságos tároláshoz és szállításhoz. Az objektív a Nikon népszerű digitális tükörreflexes kínálatának fényképezőgépeivel együtt, szettben is megvásárolható lesz.

AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR
Az FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépet használóknak szánt optika a teljes gyújtótávolság-tartományban f/4-es rekeszt kínál. Az objektívben a Nikon felhasználta a Nanokristály bevonatot és a Nikon második generációs VRII rendszerét. Az AF-S NIKKOR 24-120mm f/4G ED VR objektív rendelkezik a Nikon második generációs rázkódáscsökkentő rendszerével (VR II) is, amellyel a fotós akár négy lépésközzel hosszabb záridőt használhat; és párosítja ezt az F/4-es rekesz gyenge megvilágításban megmutatkozó előnyeivel. A rendszernek két üzemmódja van: a Normál mód az általános kézben tartott fényképezésnél segédkezik, míg az Aktív mód a repülőgépek és mozgó járművek mechanikus rezgési frekvenciáinak hatását csillapítja. A komplex optikai felépítés, a Nanokristály bevonat, a két ED üvegelem, valamint a három aszférikus lencsetag használatával a készített képek fényben és színekben gazdagok, valamint nagy kontrasztúak lesznek, a kerekített kilenclamellás írisz pedig háttérelmosódást hoz létre az élességen kívüli területeken. A zoomgyűrűk és a kapcsoló elhelyezése is elősegíti az intuitív (vak) használatot, úgy, hogy közben a keresőn keresztül folyamatosan nyomon követhetjük a témát, az objektív házának kis bemélyedése pedig segíti a stabil fogást a használat során. A magnézium és a Super Engineering Plastic nagy teherbírású műanyag alkatrészeknek köszönhetően az objektív ellenáll a mindennapos ütéseknek, a kapcsolók körül és az objektív rögzítésénél található gumi szigetelésnek köszönhetően pedig a pára vagy a por sem okoz gondot. Az objektív tartozéka egy HB-53 típusú napellenző, és egy puha tok.

AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
Az AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR hatalmas 10,7-szeres zoomátfogása miatt ideális hordozható objektív. A 28-300 mm-es fókusztartomány nagyon népszerű többcélú objektív mindazok számára, akik egy objektívvel szeretnének megoldani többféle helyzetet is. A optikai VR rendszer a keresőben megjelenő képet is stabilizálja, ezáltal pontosabb automatikus élességállítást és komponálást tesz lehetővé, ami különösen a 300 mm-es legnagyobb gyújtótávolság közelében fontos, ahol a könnyebb objektív megnövelheti a fényképezőgép nem kívánatos bemozdulásának veszélyét. A magas zoomarány ellenére az objektív két ED és három aszférikus lencsetaggal rendelkezik, csökkentve a szuperzoom objektíveknél fokozottabban fellépő torzulások veszélyét. A további rugalmasság érdekében az objektív akár 50 cm-re is képes élességet állítani bármilyen gyújtótávolság mellett. A zoom záró kapcsoló megakadályozza a zoom „elmászását” (az objektív saját súlya miatti mozgását szállítás közben), és megtartja a kompakt méretet használaton kívül. A HB-50 típusú napellenzővel, puha tokban az AF-S NIKKOR 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR tömege 800 g.

AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
Az objektív az AF NIKKOR 85 mm f/1,4D IF utóda, teljesen új optikai felépítéssel, Silent Wave Motorral (SWM) és Nanokristály bevonattal rendelkezik, így nélkülözhetetlen kelléke a mai portré- és divatfényképésznek. Az AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G a professzionális portrékészítéshez megfelelő optika. A gyors f/1,4-es rekesz kiválóan elválasztja egymástól a témát és a hátteret, míg a kerekített kilenclamellás írisz háttérelmosódást hoz létre sima élességen kívüli területekkel. Az AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G-ben jelenik meg először az újonnan kifejlesztett optikai rendszer, amely 10 tagot tartalmaz 9 csoportban, és alkalmazza a Nikon exkluzív Nanokristály tükröződésgátló bevonatát, amely csökkenti a szellemképet és a tükröződéseket, így a készített képek színekben gazdagok és nagy kontrasztúak lesznek még a legrosszabb megvilágítási körülmények között is. A magnézium objektívtestet alapos szigetelés védi a portól és a nevességtől, tartozéka egy HB-55 típusú napellenző, és egy puha tok.

Kulcsszavak: Nikon objektív

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

HONOR Magic Moments Awards: Nemzetközi zsűri, hat kategória és 59 díj

A HONOR bejelentette, hogy április 6-án indul a 2024-es HONOR Magic Moments Awards, ami immár negyedik alkalommal népszerűsíti a mobilos fényképezést. Hat kategóriában 59 díjjal várják a jelentkezőket, akik tájképekkel, portrékkal, videókkal, csoportfotókkal és egyéb témákkal nevezhetnek. A cél megragadni az emberi pillanatokat az okostelefonokkal.

2024. április 5. 14:58

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09