Új középkategóriás EOS: 60D

Kiss Ádám Zoltán, 2010. augusztus 26. 18:45

A Canon új EOS-60D gépe a naygtestvértől örökölte 18 megapixeles, APS-C méretű CMOS szenzorát, és Digic 4 feldolgozóprocesszorát. Az EOS 50D utódjával a változtatható szögű LCD képernyő, és a javított ergonómia segítségével nem csak fotókat, de Full HD videókat rögzíthetünk.

Sebesség és felbontás

Az EOS 60D 18 megapixeles APS-C képérzékelőjén, az 1,6-szoros fókusztávolság-szorzójú objektív segítségével részletgazdag, poszter nagyságúra nagyítható felvételek készíthetők, többféle oldalaránnyal. A Canon DIGIC 4 processzora a CMOS érzékelő négy csatornájából érkező jelet gyorsan színhű képpé alakítja, és akár 5,3 teljes felbontású JPEG képet készít másodpercenként, 58 képig terjedő sorozatban.

A 100-6400 ISO érzékenységi tartomány 12800 értékre terjeszthető, melynek köszönhetően akár kevés fényben is kis zajszintű, egyenletes felvételek készíthetők. A gyors és pontos élességállítást, nagyon érzékeny középponttal, f/2,8 vagy nagyobb blende esetére a 9-pontos, kereszt típusú automatikus élességállítási (AF) rendszer biztosítja, így kihasználhatjuk a kis mélységélesség lehetőségeit. Az EOS 60D a Canon iFCL fénymérő rendszerével működik, melyet először az EOS 7D modellben alkalmaztak a 63 zónára osztott kétrétegű érzékelővel. Az élességállító rendszertől származó, az alany helyét meghatározó információt a fénymérő rendszer az expozíció mindenkori pontos meghatározására használja. A beépített Speedlite jeladó több EX vaku vezérlésére képes, így egyszerű eszközökkel, kreatív megvilágítást tesz lehetővé a felhasználók számára.

Több pozícióból fényképezhetünk

Az új, 7,7 cm (3,0”) változtatható szögű LCD monitor oldalaránya 3:2, felbontása 1,040 megapixeles, így a képek hihetetlen részletgazdagsága is tovább könnyíti a fényképezőgép használatát. A változtatható szögű LCD monitornak köszönhetően lehetetlennek tűnő szögekből is készíthetők felvételek, így nagyon egyszerű például a természetfotók, a fej felett tartott géppel készült felvételek, vagy a béka-perspektívából készült képek elkészítése. Élőkép módban a képet abban az esetben is meg lehet komponálni, amikor a kereső használatára nincs lehetőség. A monitor felületét tükröződés-gátló, vízlepergető bevonat védi, melynek köszönhetően fényes nappal, nagy szögtartományból is jól látható.

Automata funkciók

Az új Basic+ funkció segítségével a felhasználóknak nem kell aggódniuk a beállítások megváltoztatása miatt. A fotós rendelkezésére áll portré, tájkép, makró, sport, éjszakai pillanatkép és automatikus kreatív mód, valamint a világításnak, és a jelenet típusának megfelelően a jelenet hangulatát is megadhatjuk. A Basic+ alkalmazásával további effektusok – mint például a napfényes, felhős vagy naplemente –, illetve előre beállított képstílusok – köztük az élénk, lágy, meleg és egyszínű – is használhatók. A szerkesztett képet RAW és olyan JPEG fájlként is el lehet menteni, amely már kész a nyomtatásra, valamint a PC-n vagy a web-en való tárolásra. A szemcsés fekete-fehér effektus egy dokumentum, vagy riport hangulatát idézi, a lágy fókusz, portrék esetében alkalmas a bőr megjelenítésének javítására, a játékkamera és a miniatűr effektus pedig tematikus kollekció létrehozását is lehetővé teszi.

Kontrolált Full HD videó

Az állóképek készítésén túl az EOS 60D 1920x1080p HD videó rögzítésére is képes. A képfrekvencia 30, 25 és 24 kép/mp. közül választható, 720p videó készítésére pedig 60 és 50 kép/mp-cel is van lehetőség. A videokivágás mód a képfelvevő elem középső, 640x480 képpontból álló részének kivágására ad lehetőséget, mellyel hatásos – fókusztávolságban kifejezve hétszeres – nagyítás érhető el. A videó módban a teljes kézi vezérléssel a fotósok saját exponálási, és élességi beállításaikat is megvalósíthatják, miközben kihasználhatják a Canon EF objektívek kínálta hatásokat. A külső mikrofon csatlakozás, és hangszín beállítás is rendelkezésre áll HDMI csatlakozás kíséretében.

Felépítés

Az EOS 60D váza új gombokkal, az ergonómiai szempontok figyelembe vételével készült. Az új elrendezés segítségével a fotósok gyorsan, és kényelmesen változtathatják a beállításokat. A gyakran használt kezelőszervek közel vannak egymáshoz, míg a gyors vezérlőtárcsát, a többfunkciós vezérlőt és a SET gombot a többcélú vezérlőtárcsában egyesítették. Így a felhasználók hüvelykujjuk segítségével könnyen és gyorsan megváltoztathatják a beállításokat, és kezelhetik a menüt. A mód tárcsa lezáró gombjával megakadályozható a beállítások véletlen megváltoztatása fényképezés közben.
A gyorsvezérlő gomb segítségével a fotós egy pillanat alatt elérheti a legáltalánosabb felvételi beállításokat, és lejátszási vezérlőket, valamint néhány gomb funkciója szintén testre szabható. Tájkép készítésekor a vízszintes beállítását a keresőben, vagy az élőképes kijelzőn megjelenített elektronikus horizont segíti, melynek köszönhetően elkerülhetők az utómunka során szükséges javítások. Az EOS 60D lehetővé teszi a 2 TB kapacitású SDXC kártyák használatát, így még a teljes felbontású RAW és HD videó rögzítése esetén sincs szükség a kártyák cseréjére. A nagyobb képtárak kezelését a fényképezőgép ötszintű értékelési rendszere segíti, mellyel egyszerűen megtalálhatók, és megjeleníthetők a felvételek. A szerkesztő és kezelő szoftverekkel, valamint a Canon DPP szoftverrel a címkék a PC-re átmásolás után is megjeleníthetők.

Megosztás

Az EOS 60D alkalmas a tartalmak vezeték nélküli továbbítására az Eye-Fi connected funkciókkal2. Az akkumulátor kímélése érdekében a menüben kikapcsolható a WiFi.

Az EOS 60D legfontosabb tulajdonságai:

  • 18 MP APS-C CMOS érzékelő
  • Fejlett kreatív funkciók: Basic+
  • 7,7 cm-es (3,0”) 3:2 oldalarányú változtatható szögű LCD
  • Full HD videó, kézi vezérléssel
  • DIGIC 4 processzor
  • ISO 100-6400, H:12800
  • 5,3 kép/mp-es felvétel 58 JPEG-ig
  • 9-pontos kereszt típusú AF rendszer
  • iFCL fénymérési rendszer 63 zónás kétrétegű szenzor
  • Beépített Speedlite jeladó
  • RAW feldolgozás a fényképezőgépen belül

Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05