Professzionális Canon videókamerák: XF100 és XF105

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 1. 10:04

10x-es zoomátfogással MXF formátumban két darab CompactFlash kártyára rögzíthetünk a mindössze 1 Kg-ot nyomó eszközökkel.

Az XF105, és az XF100 a legkisebb modellek, melyek tartalmazzák a televízióadás közvetítésére alkalmas MPEG-2 Full HD felvételeket rögzítő kodekcsomagot (50 Mbps, 4:2:2). Mindkét modell rendelkezik az XF300 sorozat funkcióival, így kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a kompaktabb kivitelt igénylő felhasználók számára is.


Felépítés


A két kamera súlya mindössze 1 kg, így ergonomikus kialakításuknak köszönhetően a hosszan tartó forgatás során is kényelmesen használhatók. A két modell kialakítását az XF videokamerák bevált formatervezési elvei inspirálták: könnyen használható, egyéni igényekre szabható kezelőfelület, és a fogantyúba épített kiváló LCD és XLR bemeneti csatlakozók. Az XF105 a HD-SDI kimenetnek, az osztott időkódolási kimenetnek/bementnek valamint a Genlock bemenetnek köszönhetően kiváló integrációt kínál a stúdiómunkák, és a többkamerás felvételek készítése során. A felvételkészítés könnyen figyelemmel kísérhető a videokamerák oldalán található nagyméretű LCD képernyőnek köszönhetően: a 8,8 cm (3,5”) méretű 920k pont felbontású képernyő tiszta képet jelenít meg. A joystick vezérlővel kiválasztható menüelemek segítségével, a beépített hullámforma képernyővel, és a kép szélének fókuszállításával a felvétel pontosan beállítható. Ugyancsak megtalálható egy 0,61 cm méretű, 260k képpontos, 100 százalékos lefedettséget biztosító elektronikus kereső is.


Broadcast codec, kompatibilis munkafolyamat


A korábbi sorozathoz hasonlóan az új modellek is rögzítenek MPEG-2 Full HD felvételt az iparági szabványként működő, nyílt forráskódú MXF (Material eXchange Format) formátumban Compact Flash (CF) memóriakártyára, 50 Mbps átviteli sebességgel és gazdag, 4:2:2 színminta-vétellel, magas szintű színinformációkat rögzítve az utómunkálatokhoz. A gyors és erőteljes CF kártyák praktikusak, költséghatékonyak, és a gyakran használt szalagos adathordozókhoz képest széles körben elérhetők a professzionális videofelvételek készítéséhez. Mindkét modellben megtalálható a memóriaváltásos rögzítés és az új, két célhelyre történő rögzítési funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ugyanazt a felvételt egyazon időben két különböző CF kártyára rögzítsék. Felvételkészítés közben a használaton kívüli kártya kicserélhető, illetve inicializálható. A Canon MPEG-2 MXF videofájlok teljes mértékben kompatibilisek az Adobe, az Apple, az Avid és a Grass Valley által kiadott legtöbb szerkesztő, és feldolgozó szoftvercsomaggal. A csomag részét képezik a Canon XF segédeszköz, és a beépülő modulok az Apple Final Cut Pro, és az Avid Media Composer alkalmazásokhoz.


Minőség


Mindkét modell tartalmaz egy új, sokoldalú 10-szeres zoomot, 30,4 mm-es nagy-látószögű Canon HD videó-objektívet és f/1,8 értékű gyors rekeszértéket. Egy nyolclemezes fém diafragma közel körkörös „bokeh” hatást is lehetővé tesz, amellyel a felhasználók sokkal szebb háttérelmosódást hozhatnak létre. Eközben a megnövelt számú, mozdítható lencsetag-csoportok segítik a színhibák csökkentését, valamint az objektívek mérete is további rugalmasságot eredményez. A háromszintű digitális telekonverter funkció ugyancsak használható az objektívek gyújtótávolságának 1,5-szeres, 3-szoros, illetve 6-szoros növelésére, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy igény szerint közelebb kerüljenek az eseményekhez. Az új videokamerák a Canon fejlett, az XF videokamerákra adaptált optikai képstabilizátor (OIS) rendszerét alkalmazzák, három különböző – normál, dinamikus és erőteljes – módot kínálva a stabilizálásra. Az új 1/3 típusú, 2,07 megapixeles Canon CMOS-érzékelővel 1920x1080 Full HD videók is rögzíthetők. Az XF300 sorozatban alkalmazott 3CMOS érzékelő rendszerből a sorozathoz alakított érzékelőben egy Bayer-minta szerint elrendezett színszűrő biztosítja a magas fokú érzékenységet, és a széles dinamikatartományt. A gyors információolvasó technológia minimalizálja a hagyományos CMOS érzékelővel rendelkező videokameráknál előforduló, redőnyhatásból eredő ferdülést is.


Kreatív lehetőségek a 3D felvételek támogatásával


Rendelkezésre állnak az 1080/50i, 1080/25p, 720/50p és 720/25p beállítások, valamint különböző rögzítési adatátviteli sebességek érhetők el a már meglévő munkafolyamatok kiegészítésére is. Lehetőség nyílik gyors és lassú mozgás, időközi felvétel (hosszú időközű videó), és filmkockafelvétel (szaggatott animációhoz) készítésére, valamint 3 másodperces előzetes – más néven gyorsítótárba történő – rögzítésre egyaránt. Az infravörös (IR) felvételkészítési beállítás a videokamera elején, az objektív alatt található kapcsolóval aktiválható. A beépített IR lámpával, illetve a zöld és fehér fénnyel adottak a felvételkészítési lehetőségek, így az új modellek segítségével hiteles és drámai éjszakai felvételek rögzíthetőek, például az élővilág filmezéséhez vagy dokumentumfilmek készítéséhez. Ezekben a modellekben két új 3D felvételkészítési támogatási funkció is rendelkezésre áll. Az OIS tengelyeltolás az eltolható képstabilizátor rendszert alkalmazza, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a két összekapcsolt videokamera megfelelő összehangolását a térhatású 3D videó rögzítésekor.


Nagymértékben testre szabható


Sok, nagyméretű videokamerához hasonlóan az új modelleket is közvetítésre tervezték, ezért páratlan sokoldalúságot és rugalmasságot nyújtva széles körűen testre szabhatók. A felhasználók több mint 90 egyéni beállítást, valamint képpel kapcsolatos változatokat hozhatnak létre. Egyéni kép funkció: többek között hat előre beállított gamma görbe kiválasztása. A felhasználók a 34 egyéni funkcióból egyet-egyet hozzárendelhetnek a 10 testre szabható gombhoz, amellyel a személyes felvételkészítési preferenciáik, illetve stílusbeli szempontjaik szerint optimalizálhatják a videokamera használatát. A kamerákban CINE.V, és CINE.F gammabeállításokkal a három, előre megadott gamma beállítás mellett legfeljebb 9, „egyéni igényekre szabott kép” tárolható. A kedvenc beállítások elmenthetők, és SDHC kártyával átvihetők egyik videokameráról a másikra. Ez különösen hasznos a különböző videokamerák használatakor a kreatív stílus megőrzéséhez, valamint olyan munkacsoportok számára is, akik a többkamerás felvételkészítéskor is biztosítani kívánják az egységes beállítást.


Fejlett hang


A kamera magas színvonalú képanyagát professzionális minőségű hangfelvétel egészíti ki. A képtől független hangfelvétel is rögzíthető: a két XLR bemenethez külső mikrofonokat csatlakoztatnak, és közben a készülék elején található beépített mikrofon felveszi a sztereó hangot. Mindkét modell képes professzionális célokra, illetve közvetítésre alkalmas hangminőséget eredményező 48 kHz-es, 16 bites lineáris PCM hang rögzítésére.
 

Kulcsszavak: kamkorder Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Új Sony objektív állóképekhez és videókhoz is

A Sony örömmel jelenti be az új kompakt, 35 mm-es, full-frame kompatibilis α (Alpha) E-bajonettes objektívjét, az FE 24-50mm F2.8 G standard zoomot, amely a teljes zoomtartományban F2,8 maximális rekeszértékkel rendelkezik. Kicsi és könnyű teste ellenére eléri a nagy felbontású teljesítményt és a gyönyörű bokeh-t, amely egy nagy rekesznyílású, F2,8-as G objektívtől elvárható. A 24 mm-től 50 mm-ig terjedő gyújtótávolságot fed le, így az állóképektől, például a mindennapi pillanatképektől és portréktól kezdve a videókészítésig minden megörökíthető, mindezt kiváló minőségben, de olyan kialakítással, amely a legkisebb táskában is könnyedén elfér.

2024. február 23. 14:36

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

Bemutatták a MediaMarkt fotópályázatának győztes alkotásait

Ünnepélyes díjátadó keretein belül kihirdették a MediaMartk 8. alkalommal megrendezett fotópályázatának nyerteseit, és megnyitották a legjobb fotókból készült kiállítást a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban. A neves fotóművészekből álló zsűri több mint 10 000 pályázat közül választotta ki a legjobbakat.

2024. február 12. 16:03

Különleges természeti képek taroltak a Huawei nemzetközi mobilfotós versenyén

Vulkánkitörés okozta szélsőséges időjárást, háborús filmeket idéző repülő-showt és félelmetes sast ábrázoló alkotások nyerték el idén a HUAWEI XMAGE Awards (korábban NEXT IMAGE Awards) nemzetközi mobilfotós pályázat három fődíját. A fejenként bruttó 10 ezer amerikai dolláros pénzjutalommal járó nyertes pályaműveket több mint 600 ezer nevezés közül választotta ki a szakértői zsűri. A nemzetközi megmérettetést 2017 óta rendezik meg, elsődleges célja megmutatni, hogy a magas színvonalú, akár művészi fotók elkészítéséhez nincs feltétlenül szükség professzionális fényképezőgépre.

2023. november 22. 13:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05