Német ügyészségi vizsgálat a Magyar Telekom vesztegetésgyanús ügyében

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 6. 08:03

A bonni ügyészség vizsgálatot folytat a Deutsche Telekom cég ellen a magyarországi leányvállalatnál fölmerült vesztegetési gyanú kapcsán - írta a Süddeutsche Zeitung.

A Deutsche Telekom szóvivője megerősítette az újság értesülését. Eszerint a tőzsdén jegyzett cég bonni székházát néhány nappal ezelőtt átkutatták az ügyészség munkatársai. Erre az okot a Magyar Telekom üzleti könyveiben talált szabálytalan kifizetések szolgáltatták. A müncheni újság szerint a nyomozás középpontjában a budapesti cég macedóniai és montenegrói leányvállalatai által kötött tanácsadói szerződések állnak. Az üzleti könyveket vizsgáló Pricewaterhouse-Coopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak, emiatt nem is hagyták jóvá a számokat.

 A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás. A bonni Telekom központban összesen hétmillió euróról tudnak. Ez a pénz állítólag politikusok és magas beosztású kormányhivatalnokok megkenését szolgálta. A milliókat a tanácsadó cégek - saját jutalékuk levonása után – adták tovább a célszemélyeknek. A "kenési akció" célja állítólag az volt, hogy előnyös helyzetbe kerüljenek a piac szabályozása során.

 A Deutsche Telekom számára kellemetlenné válhat az ügy - írta a Süddeutsche Zeitung -, hiszen ma még nem lehet tudni, milyen mélyen érintettek német menedzserek is az ügyben. A konszern környezetében azt állítják, hogy a múltban alig volt ellenőrzés a délkelet-európai leányvállalatoknál. Az ottani távközlési vállalatok megvásárlásakor többnyire átvették a régi vezetők legnagyobb részét is, akik jó politikai kapcsolatokkal rendelkeztek. Az indoklás legtöbbször az volt, hogy a helyi menedzserek jobban ismerik a piacot.

 A Magyar Telekom az MTI érdeklődésére azt ajánlotta, hogy közvetlenül a Deutsche Telekom sajtóirodájához forduljon a Németországban történtek ügyében. A Magyar Telekomnál már évek óta folyó vizsgálatról közölték, nincs új fejlemény, a vállalat erről korábban már mindent közölt a jelentéseiben és közleményeiben.

 A Magyar Telekom 2005. évi pénzügyi jelentésének auditálása során a PricewaterhouseCoopers két olyan szerződést talált, amelyek természete és üzleti célja nem volt egyértelmű. A következő év februárjában a társaság audit bizottsága megbízta az amerikai White&Case jogi irodát, vizsgálja meg, hogy a társaság a szerződések alapján végrehajtott-e olyan kifizetéseket, amelyek jogszabályba, vagy a cég belső szabályozásaiba ütköznek.

 Az iroda szerint okkal feltételezhető négy, 2005-ben kötött tanácsadói szerződés esetében, hogy azokat nem megfelelő céllal kötötték. Megállapították továbbá, hogy 2006-ban bizonyos munkavállalók a vizsgálat számára releváns bizonyítékokat semmisítettek meg. Ezen kívül a White&Case talált több olyan szerződést is a macedón leányvállalatnál, amelyek további vizsgálatot tettek szükségessé.

 Az azóta befejeződött vizsgálat kiderítette, hogy szándékos szabálytalanságok történtek. Ugyanakkor a montenegrói szerződésekkel kapcsolatban elégtelenek a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a négy tanácsadói szerződés alapján történt hozzávetőlegesen 7 millió euró kiadás törvényes üzleti célokat szolgált" és meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy ezen kiadások törvénytelen célokkal kapcsolatosan történtek." A vizsgálat megállapította, hogy 2000 és 2006 között a cég és macedón leányvállalatai jóváhagytak egy hozzávetőlegesen 24 millió euró kiadást több mint 20 kétesnek minősülő tanácsadói és lobbytevékenységre vonatkozó szerződés esetében.

 A jelentés kimondja azt is, hogy nem tárt fel macedón kormányzati tisztviselők, vagy politikai pártok vezetői által kapott kifizetéseket igazoló bizonyítékot. A jelentésben semmi sem utal arra, hogy a társaság jelenlegi felső vezetői vagy igazgatósági tagjai bármilyen szabályt megszegtek volna. Az említett ügyekben több hatósági vizsgálat most is folyamatban van.

 A társaság külső jogi tanácsadóján keresztül a közelmúltban megbeszéléseket kezdett az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) a vizsgálataik egyezség útján történő lezárásának lehetőségével kapcsolatban, de még nem jutottak megállapodásra.

 A Magyar Telekom legutóbb, a 2010 első félévi gyorsjelentésében azt közölte, hogy az ügyek büntető vagy polgári jogi szankciókhoz vezethetnek. Ezen túlmenően nem tudja azt sem megbecsülni, hogy mikor zárulnak le a vizsgálatok, s hogy mi lesz következményük.

 A Magyar Telekom 2010 első félévében 1,4 milliárd forintot fordított a vizsgálatokra, de az összes költség már 20 milliárd forint közelében van.

 A Magyar Telekom közölte azt is, hogy a közelmúltban értesült a T-Mobile Macedóniánál történt számviteli hibákról, amelyek az idei, a 2007., a 2008. illetve 2009. évet érintik. A belső vizsgálat eddigi eredményei alapján a társaság arra a következtetésre jutott, hogy a számviteli hibák nem jelentősek a korábban közzétett konszolidált pénzügyi beszámolókhoz képest. A társaság a mérlegben még fennálló hibákat kijavította.

 A Magyar Telekom belső vizsgálatát kiterjesztette a T-Mobile Macedóniával összefüggő egyéb egyenlegekre is, ám közlése szerint nem tudja előre jelezni, hogy mikor zárul le a belső vizsgálat, és hogy mi lesz a vizsgálat végső kimenetele.
 

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09