PowerShot SX30 IS, a zoomkirály

Kiss Ádám Zoltán, 2010. szeptember 15. 10:45

A Canon gépével új értelmezést nyert az „ultrazoom” kifejezés, a PowerShot SX30 IS elképesztő, 35x-ös zoomátfogással rendelkezik, és ezzel a teljesítményével természetesen új rekorder.

Kategóriaelső zoom és képminőség

A fényképezőgép 14,1 megapixeles érzékelőjének segítségével akár A2 méretnél nagyobb nyomatok is készíthetők. A felvételek részletgazdagságának köszönhetően pedig a részletek kivághatók és nagyíthatók anélkül, hogy ez rontaná a kép minőségét. A 24–840 mm kisfilmes tartománynak megfelelő, 35x optikai zoomos objektív óriási gyújtótávolságának köszönhetően a fényképezőgéppel nagy-látószögű képek és extrém teleobjektíves fotók is készíthetők. Az objektív több speciális lencsetagot, többek között UD és Hi-UD – alacsony színszórású – is tartalmaz, amelyek kompenzálják a kromatikus aberrációt, miközben a teljes zoomtartományban kitűnő képminőséget garantálnak. A Hi-UD lencsetagok – amelyek főként a Canon világszerte elismert, broadcast minőségű, professzionális objektívjeiben találhatóak – alacsony objektívtömeg mellett jó képminőséget biztosítanak.

Az ilyen nagy zoom tartományú objektívek nagy kihívást jelentenek a fényképészek számára, abban az esetben, ha rossz fényviszonyok mellett vagy állvány használata nélkül a teleobjektív tartományban szeretnének felvételeket készíteni. Ezért a PowerShot SX30 IS modellt hatékonyabb optikai képstabilizátorral (IS) látták el, amely 4,5 fokozatban képes kompenzálni a beremegést. Az eltolható rendszer minimalizálja az elmosódást, amikor a felhasználó nagy zoomot használ, vagy ha nem lehet gyors záridőt alkalmazni. A gépben az optikai képstabilizátorhoz hasonlóan az állóképek és videók készítése közben is működő ultrahangos (USM) és lengőtekercses (VCM) motorok biztosítják a gyors, pontos és csendes zoomolást és fókuszálást.

Az új zoomtámogató funkció segítségével a felhasználók nagy zoom használata közben is nyomon követhetik a távoli vagy mozgó témákat. Az erre szolgáló gomb lenyomásakor a zoomtámogató funkció visszahúzza az objektívet a három előre beállított kis zoom beállítás egyikére, így a felhasználó többet lát a jelenetből, és a kívánt témát is könnyebben megtalálhatja. Mindeközben az eredetileg használni kívánt nagy zoommal látható képtartományt egy téglalap jelöli. Miután a felhasználó megtalálta a keresett témát és ráillesztette a téglalapot, felengedheti a gombot. Ezután az objektív gyorsan visszaáll az eredeti zoombeállításra és folytathatja a felvételkészítést.

Az állóképeken túl

A PowerShot SX 30 IS fényképezőgéppel, a teljes optikai zoomtartomány kihasználásával sztereo hanggal ellátott, 1280 x 720p HD videó is rögzíthető. Így a kényelmesen használható kompakt fényképezőgépen azonnal válthatunk a fényképek és a kiváló minőségű videók között. A fókusz és az expozíció a videofelvételek készítése közben választhatóan zárolható vagy állítható, a speciális Dinamikus képstabilizátor mód pedig csökkenti a filmezés közbeni mozgás okozta remegés hatását. Az integrált Smart Auto technológia mozgókép rögzítés közben 21 különböző jelenettípust ismer fel. Annak érdekében, hogy optimális legyen az expozíció, prioritást kapjanak az arcok, és szebben jelenjenek meg a világos színek, automatikusan kiértékeli és kiválasztja a beállításokat. A fényképezőgépet a HDMI-mini porton keresztül HDTV képernyőhöz csatlakoztatva megtekinthetők a felvételek.

Rugalmasság és kreativitás

Az új PowerShot SX30 IS számos olyan tervezési jellemzővel rendelkezik, amelyek segítségével a felhasználók teljes mértékben átvehetik az irányítást a képek fölött. A 230.000 képpontos felbontású, 6,8 cm (2,7”) képátlójú, kihajtható PureColor II VA LCD kijelző maximális rugalmasságot biztosít minden témához, legyen szó akár egy virágról készült közeli felvételről, akár egy zsúfolt koncertről készült képről. A kijelzőnek köszönhetően a felhasználó szokatlan szögből is készíthet felvételeket, valamint jó színhűséggel és nagy részletgazdagsággal újra lejátszhatja azokat. A gyors fény funkciónak köszönhetően könnyen megtekintheti a képeket, és, még erős napfényben is egyszerűen a kívánt témára fókuszálhat.

A PowerShot SX30 IS modellhez tartozó vakupapuccsal különböző kiegészítők, mint például a Canon EX Speedlite vaku is csatlakoztatható a fényképezőgéphez. Egy külön megvásárolható szűrőlencse-adapternek köszönhetően pedig 67 mm-es szűrők – például a Canon PL-C B 67mm polarizáló szűrő – csatlakoztathatók az objektívhez. A fényképezőgép ideális azok számára is, akik azonnal tökéletes felvételeket kívánnak készíteni anélkül, hogy a manuális beállításokkal töltenék az időt. A témafelismerő technológiát használó intelligens Smart Auto technológia felismeri a felvételkészítési körülményeket, és 28 változó alapján kiválasztja az ideális beállításokat. A készülék számos új jelenettel bővült, így éles fényben erőteljesen árnyékolt arcokhoz, és reflektorokkal megvilágított témákhoz is jól használható. Az intelligens vakuexpozíció a fényképezőgép vakujának teljesítményét vezérli annak érdekében, hogy makrófelvételek és ellenfényes témák esetén is tökéletes legyen az expozíció.

A kreatív felvételek készítéséhez rendelkezésére állnak a halszem-, miniatűr-, poszter- és élénk effektusok is, amelyek segítségével új „megvilágításba” helyezhetők a témák. A videókhoz is elérhető miniatűr effektussal a felhasználó csökkentett, 6, 3 vagy 1,5 képkocka/másodperc sebességgel is rögzíthet felvételeket, így hosszú időközű, makettnek tűnő videók készíthetők. Az új PowerShot SX30 IS támogatja a nagykapacitású SDHC és SDXC memóriakártyák használatát, amelyek segítségével a felhasználók folyamatosan készíthetik a felvételeket anélkül, hogy megtelne a memóriakártyájuk. Annak érdekében, hogy később a több száz kép között gyorsan megtalálják a kedvenceiket, a felhasználók még a gépben felcímkézhetik a képeket, és egy csoportba rendezhetik azokat. Az intelligens véletlenszerű lejátszás az aktuálisan megjelenített képhez hasonló felvételek lejátszását ajánlja fel, és megkeresi a memóriakártyán tárolt, esetleg már elfelejtett, vagy a sok egyéb felvétel között megbújó fényképeket. A vezeték nélküli tartalomátvitelt a beépített Eye-Fi connected functions támogatja.

PowerShot SX30 IS legfontosabb jellemzői

·    35x, ultraszéles látószögű zoom
·    Optikai képstabilizátor (4,5 fokozatú), USM, VCM
·    14,1 megapixeles CCD
·    6,8 cm (2,7”) képátlójú, kihajtható LCD kijelző, EVF
·    HD videók, HDMI
·    Integrált Smart Auto technológia
·    Manuális üzemmódok, gyenge fénynél használható üzemmód, és miniatűr effektus használatával készített videók
·    Zoomtámogató funkció
·    Szervo AF/AE
·    Kiegészítők széles választéka

Kulcsszavak: kamera Canon

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50